‘Samo ga ubij, brate’: Potresna priča udovice o južnoafričkim ‘napadima na farme’ koje mediji ignoriraju

Christopher Bedford

Screenshot: YouTube/Daily Caller

Mariandra Heunis i njezina djeca preživjeli su zlokobni, noćni napad na njezinu obitelj. Njezin suprug – otac njezine djece – nije bio te sreće. Ubijen je u njihovom domu izvan Pretorije, u Južnoj Africi, u onome što je postalo poznato kao “napadi na farmu” – ciljano teroriziranje bijelih farmera u zemlji s dugom poviješću svađa oko rase i zemlje.

Mariandra, njezin suprug i tri malene djevojčice spavali su kad su došla dva naoružana napadača. Bila je uz osmom mjesecu trudnoće sa sinom kojeg Johann Heunis nikad nije upoznao — Mariandra je rodila samo pet dana nakon što ga je pokopala.

“Slušate te užasne priče i stvarno se nadate da se to vama nikad neće dogoditi”, rekla je Mariandre za Daily Caller. “I nekako nikad ne očekujete da će vam se to dogoditi. Tako dugo dok se ne dogodi.”

Dok južnoafrička vlada poriče problem, a informativni mediji poput BBC-a i Washington Posta žure opovrgnuti napade na farme nakon što je predsjednik Donald Trump tweetao o njima u kolovozu 2018. godine, čini se kako se učestalost napada povećala sa 100 do 200 njih 2012. godine na više od 400 prošle godine. U međuvremenu, južnoafrički predsjednik i njegova stranka obećali su krenuti naprijed s planom izmjene ustava koji bi omogućio oduzimanje zemljišta u vlasništvu bijelih Afrikanaca kako bi se zemlja dala crnim Afrikancima.

“Vlada to odbacuje”, rekla je Mariandra. “Vlada poriče da se to događa.”

“Postoji klima u Južnoj Africi u kojoj je nasilje romantizirano, čak i od samog predsjednika države”, rekao je Ernst Roets, zamjenik glavnog direktora AfriForuma.

AfriForum je skupina za građanska prava Afrikanera i jedna od skupina koje su pratile napade na farme u Južnoj Africi.

Pogledajte Mariandrinu potresnu priču u nastavku.