U strahu od invazije, Maduro blokirao most i međunarodnu pomoć Venezueli

Graeme Gallagher

Madurov režim nastavio je u srijedu produbljivati humanitarnu krizu u Venezueli kad je most, koji je nužan za isporuku međunarodne pomoći, blokirao s jednom cisternom i dva kontejnera, navodi CNN.

Imajući još uvijek kontrolu nad vojskom, predsjednik Nicolas Maduro poslao je u utorak venezuelansku Nacionalnu gardu kako bi učinkovito blokirala svu međunarodnu pomoć koja prolazi mostom Tienditas, izvijestio je Miami Herald.

Smješten u Cucuti, Kolumbiji, most je bio jedan od tri sabirna mjesta za međunarodnu pomoć koju je zatražio vođa opozicije i privremeni predsjednik Juan Guaidó. Ostale dvije točke su na granici Brazila i Venezuele te na neidentificiranom karipskom otoku.

Maduro je dosljedno odbijao međunarodnu pomoć, navodeći da “mi nismo prosjaci” i da bi se pomoć mogla iskoristiti kao krinka za invaziju na zemlju s ogromnim ekonomskim problemima.

Guaidó je u srijedu pozvao vojsku vjernu Maduru da dopusti ulazak u zemlju više nego potrebnoj pomoći.

“Brate, pusti propusti tu pomoć. Nemoj je zaustavljati”, rekao je Guaidó. “Kraj uzurpacije bit će kraj gladi.”

Blokiranje mosta navelo je američkog državnog tajnika Mike Pompea da pozove na propuštanje pomoći. Tweetao je: “Madurov režim MORA DOPUSTITI POMOĆ IZGLADNJELIM LJUDIMA.”

Kako se humanitarna i ekonomska kriza svakog dana sve više produbljuje u južnoameričkoj zemlji, oko 40 zemalja podržalo je Guaida.

Trumpova administracija obećala je 20 milijuna dolara i već je počela pakirati palete prehrambenih proizvoda za otpremu. Osim toga, Kanada je u ponedjeljak obećala 40,4 milijuna uz Njemačku koja je obećala 6,86 milijuna dolara.

Trump je ponovio svoju potporu Guaidu i Venezueli tijekom svog Govora o stanju nacije, rekavši: “Mi stojimo uz venezuelanski narod u njihovoj plemenitoj potrazi za slobodom.”