Turska prijeti da će ‘otvoriti vrata brane’ migrantima u Europu

Paul Joseph Watson

Turski ministar unutarnjih poslova zaprijetio je da će “otvoriti vrata brane” masovnoj migraciji u Europu, upozoravajući: “Niti jedna europska vlada neće moći preživjeti više od šest mjeseci.”

Još tamo u ožujku 2016. godine, EU je odlučila dopustiti turskim državljanima putovanje bez viza u Europsku uniju i započela utabati put Turskoj za njezin pristup u EU u zamjenu za zaustavljanje protoka migranata u Europu.

Međutim, EU nije ispunila obećanje, zbog čega je Turska izjavila da će odustati od sporazuma.

“Europski dužnosnici kažu da, iako je Turska ispunila većinu svojih uvjeta, nije ispunila onaj najvažniji: ublažavanje svojih strogih antiterorističkih zakona koji se koriste kako bi se ušutkali kritičari turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana”, piše Soeren Kern.

Sad Turska prijeti drastičnom akcijom ako EU ne izvrši svoj dio obveza.




“Obustavili smo sporazum o readmisiji”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Çavusoglu. “Mi ne želimo čekati pred vratima EU-a.”

Ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu isporučio je još oštrije upozorenje, rekavši europskim liderima: “Suočeni smo s najvećim valom migracije u povijesti. Ako otvorimo vrata, niti jedna europska vlada neće moći preživjeti više od šest mjeseci. Savjetujemo im da ne iskušavaju naše strpljenje.”

Trenutačno se u Turskoj nalazi 3,5 milijuna migranata, uglavnom sirijskog, iračkog i afganistanskog podrijetla. Ti migranti, zajedno s milijunima koji bi ih slijedili, svi žele doći do Europe.

Glavna prepreka koji ih sprječava da stignu na kontinent je Turska, što bi značilo da bi u slučaju otvaranja zapornica uslijedio kaos prema kojem bi izbjeglička kriza iz 2015. godine izgledala kao šetnja parkom.