BUCHANAN: To je pobijedio, a tko izgubio u Drugom svjetskom ratu?

Patrick J. Buchanan

U nedjelju, na 80. godišnjicu nacističke invazije na Poljsku, potpredsjednik Mike Pence govorio je na varšavskom Pilsudskom trgu o “pet desetljeća neizrecive patnje koja je uslijedila” invaziji. Pet desetljeća!

Ono što je Pence želio reći jest da za Poljsku Drugi svjetski rat nije završio pobjedom, već porazom i okupacijom od strane zlog carstva kojim je upravljao jedan od najvećih masovnih ubojica 20. stoljeća, Josif Staljin.

“Oslobođenje Europe”, čiju smo 75. godišnjicu proslavili na plaži Omaha 6. lipnja, bilo je oslobođenje koje se proteglo samo do rijeke Elbe u srcu Njemačke.

Iza Elbe, nacisti su bili uništeni, ali pobjeda je pripala jednako zloj ideologiji, jer su “osloboditelji” Auschwitza desetljećima vodili arhipelag koncentracijskih logora jednako velikih poput onih Himmlerovih.

Dakle, to je zapravo pobijedio, a tko izgubio rat?

Winston Churchill želio se boriti za Čehoslovačku u Münchenu 1938., a Britanija je zaratila radi Poljske 1939. godine. Ipak, ako su obje nacije završile pod pola stoljeća dugom boljševičkom vladavinom, je li Britanija osvojila njihovu slobodu? A ako je to bio predvidljivi rezultat rata u dijelu Europe u kojem su se nacisti sukobili s boljševicima, zašto je Britanija uopće krenula u rat?

Zašto je Britanija objavila rat za cilj i zemlju koju nije mogla braniti? Zašto je Britanija pretvorila njemačko-poljski rat u svjetski rat koji će je zasigurno bankrotirati i srušiti njezino carstvo, dok nije mogla ostvariti svoj deklarirani ratni cilj — oslobođenu i neovisnu Poljsku?

Koji je vitalni britanski interes bio ugrožen Hitlerovim vraćanjem lučkog grada Danziga, koji je odsječen od Njemačke mimo volje njegovih 300.000 stanovnika i dodijeljen Poljskoj u Versaillesu 1919. godine?

Zašto je onda Britanija objavila rat?

Jer je premijer Neville Chamberlain bezumnim potezom dao Poljacima bjanko ček, ratno jamstvo, 31. ožujka 1939. godine: Ako Njemačka upotrijebi silu kako bi vratila Danzig i ako se vi oduprete tome, mi ćemo se boriti na vašoj strani.

Britansko ratno jamstvo jamčilo je rat.

S obzirom na razlog zbog kojeg je njihova zemlja ušla u rat, britanske akcije tijekom rata izgledaju neobjašnjivo.
Kad je Staljinova vojska napala Poljsku 17. rujna 1939. godine, dva tjedna nakon Hitlera, Britanija nije objavila rat Sovjetskom Savezu.

Poljski oficirski korpus bio je pogubljen po naredbi Moskve 1940. godine. Kad su otkrivena tijela u Katynu 1943. godine, Churchill, sada Staljinov saveznik, odgovorio je na zahtjev za istragom Slobodnih Poljaka: “Nema smisla tumarati uokolo tri godine starih grobova Smolenska.”

Umjesto da napadnu Hitlera nakon što je ovaj napao Poljsku, Britanija i Francuska ostale su iza Maginotove linije i čekale da Hitlerova vojska napadne zapad na 10. svibnja 1940. godine, dana kad je Churchill preuzeo vlast.

U tri tjedna, britanska vojska poražena je i odbačena s kontinenta. U šest tjedana, Francuska se predala.

Nakon Dunkirka i Bitke za Britaniju 1940. godine, Britanija je odbila sve Hitlerove ponude za okončanje rata, ustrajući sve do lipnja 1941. godine, kad se Hitler okrenuo protiv svog partnera Staljina i napao Sovjetski Savez.

Churchil je bio “čovjek stoljeća” zbog uvjeravanja Britanije da se sama usprotivi nacističkoj Njemačkoj 1940. godine, “najsvjetliji trenutak” Britanije.

No, na kraju rata, koja je bila Churchillova bilanca?

Poljska zbog koje je Britanija ušla u rat bila je izgubljena od staljinizma i takva će ostati čitavo vrijeme Hladnog rata. Churchill bi bio prisiljen pristati na Staljinovu aneksiju polovice Poljske i njezino uključivanje u sovjetski blok. Kako bi umirio Staljina, Churchill je objavio rat Finskoj.

Britanija je završila rat bombardirana, iskrvavljena i bankrotirana, a njezino se carstvo u Aziji, Indiji, na Bliskom istoku i u Africi raspadalo. U sljedeća dva desetljeća sve će nestati.

Francuska je završila rat nakon što je pet godina živjela pod nacističkom okupacijom i vladavinom Vichyja, izgubivši svoje afričko i azijsko carstvo te potom doživjela poraze i poniženja u Indokini 1954. godine i Alžiru 1962. godine.

Tko je zapravo pobijedio u ratu?

Zasigurno Sovjeti, koji su nakon milijunskih gubitaka od nacističke invazije zauzeli Berlin, aneksirali baltičke zemlje i pretvorili Istočnu Europu u sovjetsku bazu, iako je Staljin navodno spomenuo cara iz 19. stoljeća u stilu: “Da, ali Aleksandar I. stigao je do Pariza!”.

Amerikanci, koji su najdulje ostali, završili su rat s najmanjim gubicima od bilo koje velike sile. Ipak, Amerika je dio Zapada, a Zapad je bio gubitnik svjetskih ratova posljednjeg stoljeća.

Doista, dva rata između 1914. i 1945. mogu se smatrati Velikim građanskim ratom Zapada, Tridesetgodišnjim ratom Zapadne civilizacije koji je kulminirao gubitkom svih Zapadnih carstava i konačnim osvajanjem Zapada od strane oslobođenih naroda njihovih bivših kolonija.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.