Bernie Sanders: Uspoređivanje mog socijalizma s onim venzuelanskim je ‘iznimno nepošteno’

Justin Caruso

Screenshot: ABC

Senatoru iz Vermonta postavljeno je pitanje o razlici između njegovog prigrljivanja socijalizma i neuspjele socijalističke nacije Venezuele tijekom debate demokratskih predsjedničkih kandidata na ABC News u četvrtak — i tu usporedbu je nazvao “iznimno nepoštenom”.

“Priznajete da Venezuela nema slobodne izbore, ali vi još uvijek odbijate nazvati Nicolasa Madura diktatorom”, rekao je Jorge Ramos. “Možete li objasniti zašto? I koje su glavne razlike između vaše vrste socijalizma i one koja je nametnuta Venezueli, Kubi i Nikaragvi?”

“Pa, kao prvo, dopustite mi da budem vrlo jasan. Svatko tko radi ono što radi Maduro je zli tiranin”, odgovorio je Sanders.

“Ono što nam je sad potrebno je međunarodna i regionalna suradnja za slobodne izbore u Venezueli kako bi ljudi te zemlje mogli stvoriti svoju vlastitu budućnost. U smislu demokratskog socijalizma, izjednačavanje onoga što se događa u Venezueli i onoga u što vjerujem je iznimno nepošteno”, rekao je.




“Reći ću vam u što vjerujem u smislu demokratskog socijalizma. Slažem se s onim što se događa u Kanadi i Skandinaviji, jamčenje zdravstvene zaštite svim ljudima kao ljudsko pravo. Vjerujem da Sjedinjene Države ne bi trebale biti jedina bogata zemlja na svijetu koja ne pruža plaćeni obitelji i medicinski dopust”, nastavio je nezavisni zastupnik iz Vermonta.

“Vjerujem da svaki radnik ove zemlje zaslužuje zaradu dovoljnu za život i u širenje sindikalnog pokreta.”

Sanders je bio snažan glas u korist socijalizma u utrci na demokratsku nominaciju za predsjednik 2020. godine. Prethodno je izjavio da bi Amerikanci bili “oduševljeni” s plaćanjem viših poreza kako bi financirali vladin zdravstveni program.

78-godišnjak je također izjavio da je komunistička Kina “postigla veći napredak u rješavanju ekstremnog siromaštva od bilo koje zemlje u povijesti civilizacije”.