Studija: ‘Etnička raznolikost nije snaga, već slabost’

Arthur Lyons

Nova recenzirana studija danskih akademika objavljena u Godišnjem pregledu političkih znanosti (Annual Review of Political Science), otkrila je da etnička raznolikost narušava društveno povjerenje u zajednicama.

Studija, koju su proveli profesori Sveučilišta u Kopenhagenu i Sveučilišta u Aarhusu u Danskoj, pokušala je odgovoriti na pitanje ima li “kontinuirana imigracija i korespondirajuća rastuća etnička raznolikost” pozitivnog utjecaja na društvenu koheziju, jedinstvo i zajedništvo.

Ukratko, studija je pronašla da “kontinuirana imigracija i korespondirajuća rastuća etnička raznolikost” imaju upravo suprotan učinak na društvo, što znači da potkopava i degradira društvenu koheziju, jedinstvo i zajedništvo.

Nakon meta-analize 1.001 procjene iz 87 studija provedenih u zemljama Zapadnog svijeta, istraživači su pronašli da zaista postoji “statistički značajan negativni odnos između etničke raznolikosti i društvenog povjerenja u svim studijama”.

Jedan od glavnih istraživača studije, Peter Thisted Dinesen, napisao je: “Da budemo jasni, sveukupni negativni odnos između etničke raznolikosti i društvenog povjerenja statistički je značajan i pojavljuje se kad se uvjetuje niz potencijalnih konfuzija i moderatora.”




“Postojeće studije su relativno dosljedno izvijestile o značajnom negativnom odnosu između etničke raznolikosti na razini susjedstva i različitih oblika društvenog povjerenja”, napominju istraživači.

Ostali istraživači s različitih sveučilišta diljem Zapada pohvalili su ovu studiju.

Autor knjige “Nije glasač taj koji je lud” (It’s not the voter who is crazy) i profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Amsterdamu, Tom var de Meer, nazvao je studiju “izvrsnom i uvjerljivom”.

Eric Kaufmann, profesor politike na londonskom sveučilištu Birkbeck, odjeknuo je rezultate istraživanja rekavši: “Veća raznolikost je značajno povezana s manjim povjerenjem u zajednicama.”

Nalazi studije u suprotnosti su sa sveprisutnom narativom koja se neprestano ponavlja na globalističkom medijskim platformama, u školama i sveučilištima te od strane birokrata EU — naime da je “Raznolikost snaga“.