UN letovi za ‘preseljenje izbjeglica’ iz Afrike počeli slijetati u Njemačku

Arthur Lyons

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) najavila je svoj “prvi” čarter let koji će prevesti afričke migrante izravno u Njemačku, a već predviđeni su i dodatni letovi.

U utorak, twitter račun etiopijskog IOM-a veselo je objavio video isječak na kojem se vidi 154 somalijskih “izbjeglica” koji dolaze na aerodrom Kassel u saveznoj državi Hesse.

Naslov tweeta glasi: “Dogodilo se! U PRVOM IKAD međunarodnom čarter letu UN Migracija iz Etiopije, 154 izbjeglica krenulo je iz Adis Abebe do Kassela u Njemačkoj u okviru Njemačkog programa preseljenja. Drugi let predviđen je sredinom studenog s dodatnih 220 izbjeglica.”

Posebni ured za veze Međunarodne organizacije za migracije u Adis Abebi također je objavio priopćenje za tisak u kojem opisuje prvu skupinu preseljenih migranata, iznoseći pritom širu shemu.

U priopćenju za javnost se navodi: “Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Etiopiji organizirala je u utorak svoj prvi međunarodni čarter let kojim je prevezeno 154 somalijskih izbjeglica u Njemačku. Skupina je boravila u izbjegličkim kampovima Jijiga i Dolo Ado u južnoj Etiopiji. Ona uključuje 63 muškaraca i 91 ženu, od kojih su 47 maloljetnici.”

“IOM je podržao Njemački plan preseljenja u njihovim naporima da od ožujka presele 500 izbjeglica iz Etiopije u Njemačku. Ti su napori usko usklađeni s Agencijom za izbjeglice i povratnike (ARRA), Agencijom za izbjeglice UN-a (UNHCR) i Saveznom vladom Njemačke.”

U priopćenju se također navodi: “Dodatnih 220 izbjeglica krenut će u Njemačku drugim IOM letom sredinom studenog.”

Dužnosnik za operativne poslove IOM-a u Etiopiji, Milun Jovanović, rekao je: “Važno je da olakšamo nesmetano preseljenje izbjeglica pružanjem sigurnog prijevoza.”

“Sretni smo što su izbjeglice uživale u ovom čarter letu od polaska do odredišta, bez ikakvih problema”, dodao je Jovanović.

Prošle godine, nakon što je Saveznoj vladi podnio zahtjev za informacije, zastupnik Alternative za Njemačku (AfD) Leif-Erik Holm pronašao je da je gotovo 30 posto “tražitelja azila” u Njemačku stiglo zrakoplovom, izvješćuje Junge Freiheit.

Ta brojka od 30 posto će se vjerojatno znatno povećati s obzirom na to da ih UN-ovi letovi za “preseljenje izbjeglica” sad izravno šalju iz Afrike u Njemačku.