Vatikanski kardinal: Papa je ‘hladnokrvni, lukavi makijavelista’

Paul Bois

Papa Franjo možda projicira sliku nježnog reformatora, no vatikanski kardinal tvrdi da je iza kulisa lukavi političar direktno izrezan sa stranica Machiavellijevog “Princa”.

Prema najprogresivnijoj njemačkoj publikaciji, Der Spiegel (koji je, barem dosad, bio prilično pro-papa Franje), kurija pod papa Franjom sve je više podijeljena nakon objavljivanja bombastičnog pisma nadbiskupa Vigana u kojem optužuje poglavara Katoličke crkve zbog ukidanja sankcija prema zlostavljajućem kardinalu McCarricku, koje je uveo njegov prethodnik papa Benedikt.

Napetosti su se samo pogoršale zbog uporne šutnje papa Franje. Der Spiegel izvještava da je nakon razgovora s kardinalom o statusu anonimnosti, papa Franjo sve više zlostavljao svoju poziciju u potrazi za moći i nije pokazao znakove posustajanja, što u potpunosti proturiječi njegovim pozivima za milost.

“On propovijeda milost, a u stvarnosti je hladnokrvni, lukavi makijavelista i, što je još gore — laže”, rekao je kardinal.

Dio problema, prema Der Spiegelu, je papina mlitavost u obračunavanju s krizom seksualnog zlostavljanja i homoseksualne mreže. Na primjer, njegova konferencija o krizi zlostavljanja zakazana je tek za pet mjeseci, u veljači 2019. Povrh toga, Der Spiegel primjećuje kako je papa Franjo bio licemjer što se tiče novca dok je govorio protiv globalnog kapitalizma.

“Godinama protestira protiv globalnog kapitalizma, ali, baš kao njegovi prethodnici, uzeo je milijune od kardinala McCarrkicka”, navodi medijska kuća. “Papa pohvaljuje vrijednosti tradicionalne obitelji, a okružuje se savjetnicima i radnicima koji prikazuju suprotno — u manje više otvorenom konkubinatu s predstavnicima jednog ili drugog spola.”