BUCHANAN: Je li Trumpu došlo vrijeme da digne ruke od prijestolonasljednika?

Screenshot: YouTube/PBS News Hour

Je li ubojstvo JFK-a počinjeno od Lee Harvey Oswalda još uvijek dobivalo toliko medijske pozornosti tri tjedna nakon njegove smrti kao u prvom tjednu nakon 22.11.1963.? Koliko se ja sjećam, nije.

Pa opet, tri tjedna nakon njegova ubojstva, Jamal Khashoggi, koji nije bio državljanin SAD-a, kojeg nije ubio američki državljanin i koji nije umro na američkom tlu, već u saudijskom konzulatu u Istanbulu, opsjednuo je naš elitni tisak.

Dvije glavne priče u izdanju Washington Posta od ponedjeljka bile su vezane za Khashoggija. Treća, iznutra, nosila je naslov: “Trump, koji cijeni snagu, možda izgleda nemoćno u svom oklijevanju kažnjavanja Saudijaca”.

U nedjelju, Post je stavio tri priče o Khashoggiju na prvu stranicu. Glavno uredništvo Posta kritiziralo je Trumpa zbog njegovog neodlučnog stava prema ubojstvu.

Dvije od četiri kolumne na op-ed stranici zahtijevale su da se Saudijci riješe prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, glavnog osumnjičenog za izdavanje naredbe o egzekuciji.

Prva stranica u Outlook dijelu novina ponudila je analizu naslovljenu: “Saudijci su znali da mogu proći bez posljedica. Uvijek im to dozvolimo.”

Prva stranica u Metro dijelu novina sadržavala je priču o republikanskom kandidatu za američki Senat iz Virginije, koji je počeo na ovako:

“Pobuda Coreyja A. Stewarta u korištenju provokativnih i neosnovanih kleveta dosegla je nove visine u petak kad je ovaj republikanski kandidat za mjesto u Senatu podcijenio ubijenog novinara iz Saudijske Arabije, Jamala Khashoggija…”

“Čini se da Stewart djeluje u skladu s ekstremističkim republikancima i konzervativnim komentatorima koji sudjeluju u tihoj kampanji kako bi ocrnili Khashoggija i zaštitili Trumpa od globalnih kritika.”

Ovo je predstavljeno kao vijest.

Unutar poslovnog odjeljka nedjeljnog Posta, nalazila se glavna priča: “Više izvršnih direktora povlači se sa saudijske konferencije”. Priču je popratila fotografija Jamieja Dimona iz JP Morgana, koji je otkazao svoj nastup.

Na gornjem dijelu naslovnice nedjeljnog New York Timesa bile su tri priče o Khashoggiju, kao i dvije glavne priče u ponedjeljak.

Vodeći urednici Timesa pozivali su u ponedjeljak na istragu UN-a, prekid prodaje američkog oružja Rijadu i signal kraljevskoj kući kako smatramo njihovog prijestolonasljednika “toksičnim”.

Zašto su naše prestižne novine opsjednute ubojstvom saudijskog disidenta za kojeg nikada nije čuo niti jedan od tisuću Amerikanaca?

Odgovor: Khashoggi je bio dopisni kolumnist u Postu. Bio je novinar, nedodirljivi. Post i američki mediji će Kući Saud pružiti lekciju: Ne kačite se s američkim tiskom!

Štoviše, planirano ubojstvo koje implicira prijestolonasljednika, s 15 saudijskih agenata sigurnosne službe i stručnjakom za obdukciju naoružanog pilom za kosti, koji u konzulatu čekaju Khashoggija kako bi ga ubili, raskomadali i istog dana prevezli natrag u Rijad, sjajna je priča.

Ipak, ono što se ovdje ne bi smjelo zanemariti je politička agenda naših establišmentskih medija u forsiranju ove priče toliko glasno kao što su to činili posljednja tri tjedna.

Naša Beltway elita može nanjušiti krv u vodi. Oni osjećaju da bi ubojstvo Khashoggija moglo biti iskorišteno za diskreditiranje Trumpovog predsjedništva, izložiti nemoralnost njegove vanjske politike i presjeći njegove veze s patriotskim elementima njegovih birača iz srca Amerike.

Kako to?

Prvo, tu su bliske osobne veze između prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, sina kralja, i Jareda Kushnera, zeta predsjednika Sjedinjenih Država.

Drugo, tu su i prošle komercijalne veze između graditelja Donalda Trumpa, koji je prodao kat u Trumpovoj zgradi i jahtu Saudijcima kad se nalazio u financijskom škripcu.

Treće, postoji strateška veza. Prvi službeni put u inozemstvo Trumpovog predsjedništva bio je, na nagovor Kushnera, u Rijad na susret s kraljem, a predsjednik još od tada želi učvrstiti američko-saudijske veze.

Četvrto, Trump je slavio prodaju američkog oružja Saudijcima kao priliku za stvaranje novih radnih mjesta za Amerikance i način zadržavanja Saudijaca kao strateških partnera u bliskoistočnoj koaliciji protiv Irana.

Peto, čelnici dvaju krila Trumpove stranke u Senatu, anti-intervencionist Rand Paul i intervencionist Lindsay Graham, već traže uvođenje sankcija Rijadu i protjerivanje princa.

I dok priča za pričom dolaze iz Rijada o onome što se desilo u tom konzulatu 2. listopada, svaka manje uvjerljiva od one prethodne, koalicija snaga, ovdje i u inozemstvu, koja traži uvođenje sankcija Saudijskoj Arabiji i izbacivanje princa, raste.

Ovo bi moglo biti dobro vrijeme za predsjednika Trumpa da prestane voditi sa začelja, stane na čelo i kaže da se dosad suzdržavao presude kako bi pružio Saudijcima svaku povlasticu sumnje, ali sad vjeruje kako težina dokaza jasno ukazuje na zavjeru za ubojstvo Jamala Khashoggija.

Stoga, ukinuti će američku vojnu pomoć za rat u Jemenu koji prijestolonasljednik Mohammed vodi već tri godina. Win-win.