Invazija na Grčku: 150.000 migranata sprema iskrcavanje na Lezbos

Arthur Lyons

Grčka vlada govori da se sprema za 150.000 migranata koji će s turske obale čamcima pokušati dosegnuti grčki otok Lezbos u istočnom Egejskom moru.

Grčke vlasti donijele su ovu procjenu nakon obrade velikih količina informacija i podataka od različitih izvora za koje kažu da imaju neupitnu vjerodostojnost, izvješćuju grčke dnevne novine Kathimerini.

Broj migranata pripremljenih za putovanje s turske obale na grčke otoke u istočnom Egejskom moru potvrđen je procjenama Međunarodne organizacije za migraciju.

Nevjerojatno, ali ne samo da obalna straža turskog režima ne reagira na grčke vlasti i Frontex (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu), već također pomaže čamcima ispunjenim migrantima prelazak u grčke teritorijalne vode.

Grčka obalna straža i mornarica navodno su primili upute o mjerama odvraćanja koje trebaju poduzeti, poput blokiranja čamaca ili ispaljivanja signalnih raketa u zrak, ali učinkovitost ovih metoda očigledno ima svojih limita.





U ponedjeljak, Katherimerini je izvijestio da se u samo posljednjih 24 sata na grčke otoke iskrcalo više od 1.000 migranata.

Budući da se duljina grčko-turske obale proteže nekoliko tisuća milja, zaustavljanje svih migrantskih upadača prije nego stignu do grčkih otoka u istočnom Egejskom moru bit će gotovo nemogući zadatak.

Pored migranata koji su već stigli na grčke otoke u istočnom Egejskom moru, prema UN-ovoj Organizaciji za migraciju (IOM) na tursko-grčkoj granici skupilo se više od 13.000 migranata.