“Mračan dan za slobodu interneta’: Zakonodavci EU-a potvrdili kontroverznu reformu autorskih prava

RT.com

Irate Alex via YouTube

Europski parlament glasao je za usvajanje vrlo kontroverzne odredbe Članka 13. koji bi regulirao proizvodnju i distribuciju sadržaja na internetu pod okriljem povećanja zaštite autorskih prava, piše RT.com.

Odluka donesena u utorak ažurirat će 20 godina stara pravila o autorskim pravima EU-a i upravljat će audiovizualnim sadržajem, na užas mnogih korisnika društvenih mreža koji su već počeli izražavati svoje neslaganje na internetu.

Međutim, parlament je u priopćenju izjavio kako će dijeljenje memeova i gifova biti zaštićeno “čak i više nego što je bilo prije” te da će i dalje biti dostupni i djeljivi na online platformama.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u utorak zakon glasanjem 348 naprama 274 glasa. Protivnici zakona nadali su se do posljednje minute da će biti napravljeni amandmani, ali njihovi napori bili su uzaludni.

Julia Reda, njemačka zastupnica s Piratskom strankom, opisala je to kao “mračni dan za slobodu interneta”.

Članak 13. ili “Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu” čini sve platforme pravno odgovornima za sadržaj koji se nalazi ili dijeli na njihovim platformama.

Proces ažuriranja zakona o autorskim pravima započeo je u Europskoj komisiji prije dvije godina, navodno radi zaštite europskih izdavača, televizijskih kuća i umjetnika te garantira fer naknadu od big tech kompanija.

Teret se tako prebacuje na tehnološke tvrtke da zaustave dijeljenje sadržaja na svojim platformama, što će vjerojatno doprinijeti još žešćem nadziranju govora i sadržaja.

Članice EU-a sada imaju dvije godine da donesu vlastite zakone, stavljajući na snagu Članak 13.

Desetine tisuća ljudi prosvjedovalo je diljem Njemačke uoči glasanja, osuđujući ono što su smatrali teškim cenzuriranjem interneta.

Tehnološki gigant Google izjavio je da će direktiva, iako “poboljšana”, još uvijek dovesti do pravne nesigurnosti i da će oštetiti europsku kreativnu i digitalnu ekonomiju.

Kritičari tvrde da je jedini način za učinkovito provođenje Članka 13. putem korištenja upload filtara koji bi automatski provjeravali je li sadržaj zaštićen autorskim pravima ili ne, barem u teoriji. Međutim, točnu mehaniku takvog sustava tek treba raspraviti, a mogućnost zlouporabe takvog sustava odmah je jasna.