Finska: Ljutnja nakon što je grad potrošio silni novac na bizarni video čiji je cilj zaustavljanje silovanja

Christoffer

Screenshot: Twitter

Grad na sjeveru Finske Oulu imao je svoj vlastiti skandal sa silovateljskim bandama prošle godine, u kojem su finske djevojčice, od kojih su neke imale samo 10 godina, zlostavljali migranti.

Sad je grad pokrenuo projekt financiran novcem poreznih obveznika pod nazivom “Projekt Siguran Oulu” kojem je cilj borba protiv seksualnih prijestupa. Cijena projekta iznosila je 2,5 milijuna eura.

Od tih 2,5 milijuna eura, rezultat je manji od sjajnog; kratki glazbeni video na tinejdžerskoj društvenoj platformi TikTok. Video prikazuje pet osoba koje plešu na pjesmu: “Stop, nemoj me dirati tamo, to je moje ne-ne područje.”

Nepotrebno je reći da ovo nije zadobilo previše podrške.

Finska konzervativka Tiina Wiik komentirala je na Twitteru:

“Moj je rodni grad pokrenuo projekt vrijedan 2,5 milijuna eura pod nazivom Siguran Oulu kojem je cilj borba protiv (migrantske) silovateljske krize. Novac je potrošen na ovo. Ubijte me odmah.”

Dodala je: “I malo pozadine za ovo. Žena s naočalama na čelu je bivša kandidatkinja socijaldemokrata. Prije nego je skandal sa silovanjima dospio u medije, ona je negirala da takav problem uopće postoji i tvrdila da su migrantske silovateljske bande laž koju su izmislili rasisti.”

Još jedna ljuta osoba napisala je na Instagramu:

“Zar se je*eno šalite? Koliko ste svi prokleto glupi! Ovo je ozbiljno, zar bi trebali stajati i plesati kako bi odbili silovanje???”

Američki glumac James Woods, jedan od rijetkih konzervativnih glumaca u SAD-u (barem od onih koji nisu u strahu javno izraziti svoje političko stajalište), također je komentirao bizarni video na svom Twitter računu.

Ovo je teško prvi put da je video napravljen u svrhu obrane od silovanja dočekan s negativnim reakcijama u Finskoj. Godine 2016., finska državna televizija Yle emitirala je bizarni video o tome kako se žena može zaštititi od silovatelja.

Prema novinama Ilta-Sanomat, Afganistanci i Iračani koji žive u Finskoj osumnjičeni su za počinjenje seksualnih zločina 40 puta češće od Finaca.