Brat bombaša iz Manchestera proglašen krivim zbog ubojstva 22 osobe

Frankie Rufolo

DNK dokazi pokazali su da je Hashem Abedi bio umiješan u izradu bombe s čavlima koju je detonirao njegov stariji brat Salman, ubivši pritom 22 nevine osobe i sebe u svibnju 2017. godine.

Iako je Hashem Abedi bio u Libiji u vrijeme terorističkog napada, policija i tužitelji složili su se da je “zajednički odgovoran” i da su dvojica braće “stajali rame uz rame” u zavjeri. Otisci prstiju i DNK Hashema Abedija pronađeni su u stanovima u Manchesteru u kojima je par mjesecima planirao bombaški napad, dobavljajući na tisuće matica i vijaka.

Policija je također pronašla otiske prstiju braće u automobilu koji je korišten za prijevoz materijala za izradu bombi, unatoč tome što niti jedan od njih nije imao vozačku dozvolu. U eksploziji su život izgubile 22 osobe, među kojima je najmlađa imala samo 8 godina, a ozlijeđeno je gotovo 1.000 ljudi.

Beskućnik, jedan od mnogih stanovnika Manchestera koji su potrčali u pomoć žrtvama bombaša samoubojice, opisao je kako je “izvlačio čavle iz lica djece“.




U razgovoru za Sky News, prijatelj koji je odrastao s braćom Abedi rekao je da su kao tinejdžeri živjeli gangsterskim stilom života, baveći se drogom i sitnim zločinima. Salman Abedi je također bio povezan s Bilalom Ahmedom, jednim od trojice ljudi zatvorenih zbog grupnog silovanja 16-godišnje djevojčice. Majka žrtve je na suđenju izjavila kako je uvjerena da je Abedi bio dio bande koja je zastrašivala njezinu kćer.

Porodice žrtava rekle su kako su osjetile olakšanje nakon što je proračunati ubojica priveden pravdi. Hashem Abedi tek treba biti osuđen, a daljnja javna istraga trebala bi započeti u lipnju.

Prošli mjesec, Voice of Europe izvijestio je o dokazima koji je tužilaštvo predstavilo poroti koji su otkrili da su Salman Abedi — bombaš iz Manchester Arene — i njegov brat Hashem koristili dio od 2.000 funti socijalne pomoći svoje majke za kupovinu opreme za izradu bobme.