Njemačka: Najveće novine izdale Kini račun za štetu od koronavirusa

Michel Lord

Screenshot: YouTube/BILD

Bild, najveće njemačke novine, prošli su tjedan objavile članak u kojem su procijenili štetu koju su prouzročili brojni propusti Kine u vezi pandemije koronavirusa (COVID-19), zahtijevajući da kineska vlada podmiri račun.

Bild procjenjuje da Kina duguje Njemačkoj 149 milijardi eura za štetu koju je pandemija i posljedično zatvaranje zemlje prouzročilo njemačkoj ekonomiji. Objavio je specificirani račun, koji uključuje 24 milijarde eura u izgubljenim prihodima od turizma, 7,2 milijarde koje je izgubila njemačka filmska industrija, 50 milijardi eura u gubicima malih poduzetnika i milijun eura na sat Lufthanse.

Bild nadalje tvrdi da je koronavirus uzrokovao pad njemačkog BDP-a od 4,2% — što iznosi 1.784 eura izgubljenih po njemačkom državljaninu.

Kinesko veleposlanstvo u Njemačkoj ljutito je reagiralo na račun, tvrdeći da novine samo “potiču nacionalizam, predrasude, ksenofobiju i neprijateljstvo prema Kini”, prema izvješću Taiwan News.

Glavni urednik Bild-a, Julian Reichfelt, odgovorio je sljedeći dan s otvorenim pismom kineskom predsjedniku Xi Jinpingu. U njemu je istaknuo da Kina podvrgava svoje građane strogom nadzoru, dok istodobno ne može nadzirati svoje tržnice životinjama (odakle se tvrdi da potječe virus) i da Kina nameće strogu kontrolu svojim političkim zatvorenicima, a istodobno primjenjuje slabašne sigurnosne standarde u svojim virološkim laboratorijima u Wuhanu. Također je izjavio da je Kina svjetski lider u krađi intelektualnog vlasništva.

Reichelt je nadalje napao kinesku vladu zbog toga što nije od početka bila otvorenija u vezi opasnosti koju predstavlja virus, osobito zbog činjenice da je Kina tjednima negirala prijenos s čovjeka na čovjeka.

Američki predsjednik Donald Trump također je nagovijestio kako vjeruje da bi se Kina morala suočiti s posljedicama zbog svoje dezinformacijske kampanje u početnim tjednima krize koronavirusa.