Danski parlament predlaže novi zakon: Prestanite s integracijom izbjeglica i pošaljite ih kući ako je sigurno

Peter Sweden

Novim prijedlogom zakona koji trenutačno prolazi kroz danski parlament, populistička Danska narodna stranka dobila je ono što je htjela. Termin “integracija” bit će uklonjen iz danskog zakona i vlada će ga prestati koristiti.

Umjesto integracije, Danska će imati “program samodostatnosti i repatrijacije ili upoznavanja”. U praksi, to će značiti da se više neće trošiti novac ili sredstva za integraciju migranata, koji bi se mogli vratiti u svoje zemlje podrijetla ako to tamošnja situacija dozvoljava, izvješćuje Den Korte Avis.

Martin Henriksen iz Danske narodne stranke rekao je: “Događa se značajan pomak u danskoj vanjskoj politici te politici azila, jer se azil izbjeglicama od sada daje samo privremeno, s naglaskom da se u nekom trenutku moraju vratiti u svoju domovinu. Mi se udaljavamo od integracije izbjeglica kako bi se usredotočili na repatrijaciju.”

Novi zakon dobio je potporu konzervativne stranke i liberalnih stranaka u danskom parlamentu koje trenutačno tvore koalicijsku vladu. Međutim, suočavaju se s protivljenjem socijalističkih i ljevičarskih stranaka.

U usporedbi sa Švedskom, susjedna Danska bila je mnogo čvršća što se tiče migracije.

Nedavno je osuđen islamist zbog podupiranja i podržavanja terorizma, oduzeto mu je dansko državljanstvo te je potom deportiran i predan marokanskim vlastima.

Prošle godine, Danska je također uvela zabranu nošenja burki, a prekršitelji toga zakona suočavaju se s kaznom od 157 dolara (oko 1.000 kuna). Ponavljanje prekršaja nosi kaznu od 1.570 dolara (10.000 kuna) ili do 6 mjeseci zatvora.