Mađarska: Istanbulska konvencija bi se morala odbaciti zbog promicanja migracije, rodne ideologije

Michel Lord

Screenshot: YouTube/Drone Media Studio

Mađarska Kršćansko-demokratska stranka (KDNP), koja je trenutačno na vlasti u koaliciji s Fidesz strankom Viktora Orbána, podnijela jučer parlamentu izjavu o politici. Ona navodi da se Istanbulsku konvenciju ne bi trebalo ratificirati jer uključuje mjere o migraciji i rodnoj ideologiji koje su u suprotnosti s vlastitim pozicijama mađarske vlade po tim pitanjima.

Istanbulska konvencija, koju je Europsko vijeće iznijelo i otvorilo za potpisivanje 2011. godine, ima za cilj spriječiti nasilje nad ženama uokvirujući njihovu zaštitu kao ljudsko pravo. Mađarska je potpisala sporazum 2014. godine, ali ga još nije ratificirala.

Mnoge zemlje središnje i istočne Europe odbile su ratificirati Konvenciju zbog neslaganja oko nekih njezinih odredbi. Tu se osobito istaknuo Ustavni sud Bugarske koji je 2018. presudio da Istanbulska konvencija djeluje protivno bugarskom zakonu, koji navodi da je spol osobe definiran njegovim biološkim karakteristikama. Bugarska je tvrdila da Konvencija polaže temelje istospolnom braku i konceptu trećeg spola.

Osobito je sporna klauzula Konvencije koja rod definira kao “društveno konstruiranim ulogama, ponašanjima, aktivnostima i atributima koje određeno društvo smatra prikladnim za žene i muškarce”, kako je navedeno u tekstu. Ideja spola kao društvenog konstrukta zaštitni je znak radikalne rodne ideologije.




Konvencija zabranjuje diskriminaciju protiv žena na temelju statusa migranta ili izbjeglice, što je protivno mađarskoj migracijskoj politici. Mađarska je zauzela čvrsti stav protiv ilegalnih imigranata. Ona također dozvoljava pojedincima traženje izbjegličkog statusa na temelju njihovog percipiranog spola, navodeći kako se “procjeni izbjegličkog statusa mora pristupati s rodno osjetljivim razumijevanjem.”

Lőrinc Nacsa, glasnogovornik parlamentarne skupine KDNP-a, rekao je da je Konvencija u suprotnosti s mađarskim zakonima i vjerovanjima njegove vlastite stranke, izvijestio je Daily News Hungary. Nacsa je rekao da Konvencija “pokušava propisati društvenu konstrukciju roda” i osudio klauzulu Konvencije o razmatranju rodnog identiteta pri dodjeljivanju statusa izbjeglice.

KDNP se protivi bilo čemu “što bi ubrzalo ili pojednostavilo” imigraciju u Europu, dodao je Nacsa.

Mađarska vlada odbacila je rodne studije kao pseudoznanost 2018. godine.