KHAN: ESPN-ov ‘Posljednji ples’ dokumentira ključni utjecaj koji su tradicionalni muški uzori imali na uspjeh Michaela Jordana

Sharif Khan

Screenshot: Netflix

ESPN-ov dokumentarac u 10 dijelova o posljednjoj utrci za naslov Michaela Jordana iskreni je i apologetski pogled na jednog od najvećih sportaša svih vremena. Uz to što je beskrajno zabavan, “Posljednji ples” također iznova demonstrira koliko su tradicionalni muški uzori bili integralni i neprocjenjivi za Jordanov neviđeni uspjeh. I to mu uspijeva gotovo slučajno.

Danas, nažalost, živimo u vremenima u kojima su muški ideali marginalizirani do krajnosti. U najboljem slučaju, na njih se gleda kao na zastarjele norme koje treba obeshrabrivati kod dječaka i mladih muškaraca. Sve više ih se odbacuje i omalovažava. Sve što bi se moglo klasificirati kao tradicionalna muškost, mediji i mainstream kultura često tretiraju kao toksično.

Međutim, Michael Jordan ne bi uspio da nije bilo tih tradicionalnih muških ideala i muškaraca koji su u njega usadili te ideale tijekom života, kako na terenu tako i izvan njega.

Ponajprije, njegov otac, James Jordan, veteran ratnog zrakoplovstva, u ranoj je mladosti u svog sina usadio disciplinu i stroge radne navike. Stroga ljubav bila je dio svakodnevnice u Jordanovom kućanstvu i ona se pokazala neprocjenjivom. Michael se u ESPN-ovom dokumentarcu prisjetio posljednjeg ultimatuma koji mu je otac dao i koji je bio presudan za njegovu sportsku karijeru.

On je bio moj kamen… bili smo vrlo bliski. Stalno mi je davao savjete. Sjećam se kad sam u devetom razredu bio suspendiran tri puta u jednoj godini, a moj otac me tog ljeta povukao na stranu i rekao: “Gledaj, izgledaš kao da se ne ideš u pravom smjeru. Znaš, ako želiš nastaviti raditi ove nestašluke, možeš zaboraviti sport.”

Stariji Jordan nije imao za cilj biti najbolji prijatelj ili drug svom najmlađem sinu. To je došlo s godinama kad je njegov sin već postao odrasla osoba. Umjesto toga, James Jordan je razumio da je njegova uloga oca bila pružiti disciplinu, smjernice i fokus svojoj djeci. Ovakve nužne vrijednosti roditeljstva ovih su dana premija.

Dean Smith, njegov legendarni trener na Sveučilištu North Carolina, nastavio je graditi na temeljima koje je Jordanov otac postavio svome sinu. Zapravo, Jordan je o Smithu govorio kao o svom drugom ocu. Nakon Smithove smrti 2015. godine, Jordan je veličao svog trenera i mentora sljedećom izjavom prema Sports Illustrated:

Osim mojih roditelja, nitko nije imao veći utjecaj na moj život od trenera Smitha. On je bio više od trenera — on je bio moj mentor, moj učitelj, moj drugi otac. Trener je uvijek bio tu za mene kad god sam ga trebao i volio sam ga zbog toga. Učeći me košarkaškoj igri, naučio me o životu.

Drugi muškarci koji su igrali ogromne uloge u Jordanovom životu bili su Phil Jackson i Gus Lett, ključni član Jordanovog sigurnosnog osoblja koji je također preuzeo važnu očinsku ulogu u Jordanovom životu nakon mučnog ubojstva njegovog oca 1993. godine. Svi ti muškarci bili su pretplaćeni na vrlo tradicionalne muške ideale koji uključuju disciplinu, strpljenje, timski rad i upornost.

Živimo u vremenima u kojima su muškarci sve više odbacivi. Očinstvo i muževnost često se gledaju kao nepotrebni, ako ne i prepreke za rast i razvoj djece.

Popularni feministički konstrukti poput Duluth modela prikazuju muškarce kao inherentno opresivne i nasilne. Daleko da su samo apstraktne akademske ideje, ti su pristrani konstrukti protiv muškaraca tijekom desetljeća pronašli svoj put u sudnice, bitke za skrbništvo i nebrojene brakorazvodne parnice.

A opet, tužno je fascinantno svjedočiti koliko su samo inherentno muški ideali i neapologetski muški uzori bili ključni za uspjeh jednog od najvećih sportaša ikad. Činjenica da su takvi muškarci sad naizgled premija za toliki broj osoba nastavlja imati štetan utjecaj na trenutačno društvo i, vjerojatno, na generacije koje dolaze.