LIMBAUGH: RIP Ravi Zacharias, dobri i vjerni slugo

David Limbaugh

Screenshot: YouTube/100huntley

Prije samo tri mjeseca, primio sam ohrabrujuću poruku od svog prijatelja Ravija Zachariasa. Sad je, gotovo u treptaju oka, preminuo. Uz nebrojene tisuće, tugujem.

Kad je pisao, mučila ga je nepodnošljiva bol u leđima, potpuno nesvjestan dijagnoze karcinoma koja će ubrzo uslijediti. Usprkos svoj patnji i svom zamornom rasporedu, podijelio je sa mnom molitvu za mog brata, Rusha, kojem je također dijagnosticiran rak.

Ravi je bio jedinstveni kršćanski apologet i evangelist — div u svom polju. Nitko nije predstavio Evanđelje uvjerljivije i dopadljivije od njega. Iako je otišao s ove Zemlje, njegova ostavština i njegova nezamjenjiva služba, Ravi Zacharias International Ministries ili RZIM, nastavit će se vođena obilno sposobnim rukama njegove supruge i partnerice, Margie Zacharias; njihovo troje djece, Sarah Zacharias Davis, Naomi Zacharias i Nathanu Zachariasu; i toliko mnogih drugih nevjerojatnih kršćanskih apologeta.

Prvi put sam postao svjestan Ravija prije nego što sam postao vjernikom i kad sam se još uvijek borio sa sumnjama. Gledao sam sa strahopoštovanjem dok je tijekom televizijskog intervjua objašnjavao temeljne istine kršćanstva na način koji nikad prije nisam čuo. Odisao je samouvjerenim umom ublaženim poniznim srcem.

Sjećam se da sam razmišljao, “Wow, želio bih da bilo koji kršćanski skeptik čuje ovog čovjeka i usudi se ustvrditi da intelektualci ne mogu biti kršćani ili da kršćani ne mogu biti intelektualni”. Bio je toliko očito duboki mislilac i nadareni komunikator. Ovo kratko izlaganje Raviju bilo je jedno od najznačajnijih sjemenki zasađenih na mom putu do vjere u Krista.

Ravijevo putovanje do vjere započelo je kad se, u dobi od 17 godina, našao u bolnici u New Delhiju oporavljajući se od pokušaja samoubojstva. Netko mu je pročitao Isusove riječi iz Evanđelja po Ivanu: “Jer ja živim, i vi ćete živjeti.” U tom je trenutku utonio u molitvu, obećajući Bogu da će, ako ikad napusti bolnicu, energično slijediti istinu. Nakon što je pronašao istinu Evanđelja, ostatak svog života proveo je ispunjavajući to obećanje.

Ravi je imao srce za obranu vjere od izazova i širenje Evanđelja nevjernicima. Čvrsto je vjerovao da smo pozvani voljeti Gospodina ne samo svim našim srcem, dušom i snagom, već i svim svojim umom, kao što je poučavao Isus. Za razliku od cinika koji odbacuju kršćanstvo kao anti-intelektualno, Ravi je znao da istinite tvrdnje kršćanstva mogu izdržati sav nadzor strogih intelektualnih ispitivanja, a svoj život posvetio je demonstrirajući upravo to.

Znao je da ne možete uvjeriti nekoga u Kraljevstvo Božje, ali je prepoznao da skeptike muče određena pitanja i da su odgovori na ta pitanja često važan korak u uklanjanju prepreka do vjere. Ozbiljno je shvatio opomenu apostola Petra: “Ali u svojim srcima poštujte Krista kao Gospodina. Uvijek budite spremni dati odgovor svima koji vas zamole da navedete razlog za nadu koji imate. Ali činite to s nježnošću i poštovanjem” (1. Petrova poslanica 3:15).

Za razliku od nekih, Ravi nije zanemario ovaj posljednji dio Petrova učenja. Skepticima je uvijek prilazio s dostojanstvom. Čisto je zadovoljstvo gledati na internetu videozapise mnogih njegovih sesija pitanja i odgovora sa sveučilišnim studentima. Pri svakom susretu, Ravi se odnosio prema skepticima kao prema starom prijatelju čija je vječna sudbina njegova najveća briga. Mogli ste vidjeti Božji rad u tim razmjenama, koji nikad nisu bile svadljive i uvijek su obilovale dobrim raspoloženjem.

Jedna od karakteristika Ravijeve službe jest njegov kredo da kad bilo tko postavi vjerniku pitanje o kršćanskoj vjeri, vjernik se mora jednako usredotočiti na ispitivača kao i na samo pitanje. “Tijekom godina, podsjećao sam samoga sebe da nikad ne zaboravim kako se iza svakog pitanja nalazi ispitivač, a iza svakog ispitivača mreža pretpostavki, traumi, borba i često predrasuda”, napisao je Ravi.

Svrha nikad nije bila pobijediti ili poniziti ispitivača. Već ponuditi ispitivaču racionalne temelje za našu vjeru u Krista. Moramo pokušati razumjeti način razmišljanja te osobe te prilagoditi svoj odgovor kako bismo mu izašli u susret tamo gdje smo ga našli.

Koliko god brilijantan Ravi bio, čak je i on znao da i najbolji od ograničenih ljudskih umova ne može u potpunosti shvatiti beskrajni Kristov um. On se divio Isusovoj priči kad je objašnjavao Sveto pismo ljudima na putu prema Emausu u jednom od Njegovih pojavljivanja nakon uskrsnuća kao “njihova su srca gorjela u njima”.

“Tko ne bi želio intervjuirati Isusa Krista?”, pitao je Ravi. “Nije moguće živjeti bez postavljanja pitanja — a koji je bolji izvor odgovora od onog koji je tvrdio da je Put, Istina i Život? Kad bi se čovjek mogao naći licem u lice s Njim od kojeg dolazi život, koga poznavati znači Istinu, a slijediti znači putokaz, koliko bi bili ugodni ti trenuci dok se postavljaju najtajanstvenija pitanja o životu?”

Ravi je sad licem u lice sa svojim Spasiteljem, kojem može izravno pristupiti s bilo kojim preostalim pitanjima. Dok pokušavam zamisliti ovu veličanstvenu scenu, naročito mi zagrije srce pomisao da će Krist susresti divnog Ravija Zachariasa i reći mu: “Bravo, dobri i vjerni slugo.” Amen.

David Limbaugh je američki konzervativni politički komentator i autor, koji je također radio kao profesor i odvjetnik.