Poljski predsjednik Duda izjavio da je LGBT ideologija gora od komunizma

Michel Lord

Poljski predsjednik, Andzrej Duda, izjavio je kako je ideologija LGBT pokreta štetnija od komunizma u govoru na jučer održanoj predizbornoj kampanji.

Predsjednik Duda, član desničarske populističke stranke Pravo i pravda (PiS), kandidirao se za ponovni izbor na poljskim nacionalnim izborima koji će se održati 28. lipnja. Izvorno su bili zakazani za 10. svibnja, ali su odgođeni zbog pandemije Wuhanskog koronavirusa (COVID-19).

Pravo i pravda učinili su suprotstavljanje LGBT pokretu jednim od kamena temeljaca svoje platforme, a to je također postala i glavna tema izbora. Od prošle godine, više od 80 regija u Poljskoj, uz PiS-ov blagoslov, proglasilo se “slobodnima od LGBT ideologije”. Deklaracije su započele nakon objave gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskowskog u kojoj je iznio svoje protivljenje programu vladajuće stranke i namjeru integriranja LGBT ideja u obrazovni kurikulum poljske države, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.

PiS LGBT ideologiju naziva stranim uvozom koji nema mjesto u Poljskoj i koji prijeti tradicionalnom društvenom tkivu zemlje.




Trzaskowski je sad jedan od glavnih protivnika predsjednika Dude u utrci za predsjednika. On poziva na veću toleranciju LGBT ideja u Poljskoj i osuđuje PiS za ono što smatra retorikom podjele. “Mislim da će svatko tko koristi ovakvu vrstu govora platiti političku cijenu”, rekao je Trzaskowski u petak.

“LGBT se ne radi o ljudima, to je ideologija”, rekao je 48-godišnji predsjednik Duda tijekom zaustavljanja u Brzegu, jugoistočnoj Poljskoj, prema izvješću Euronews. Zatim je nastavio da se generacija njegovih roditelja nije borila protiv komunizma samo kako bi se sad podčinila ideologiji koja je “čak destruktivnija ljudskom biću”.

Duda je nastavio usporedbu objašnjavajući da su komunisti održavali svoju moć indoktrinacijom mladih ljudi u svoju ideologiju. “Danas, također postoje pokušaji nametanja ideologija na nas i našu djecu, ali na drugačiji način”, rekao je. “To je neo-boljševizam.”

Samo prošli tjedan, predsjednik je potpisao deklaraciju s ciljem zaštite djece od LGBT ideologije, koja zabranjuje propagiranje LGBT ideologije u javnim institucijama. PiS je oduvijek naglašavao da se ne protive homoseksualcima, lezbijkama i transseksualcima kao pojedincima, već samo političkom pokretu koji se temelji na takvim idejama.

Mnogi su konzervativci odjekivali Dudine riječi. “Poljska bez LGBT-a je najljepša”, tweetao je čelnik PiS-a u četvrtak. Drugi je u petak bio prisiljen završiti intervju kad je rekao da “LGBT nisu ljudi, to je ideologija.”