Mađarska: Premijer Orbán izjavio da je imigracija odgovorna za epidemiju koronavirusa

Michel Lord

Mađarski premijer Viktor Orbán nedvosmisleno je svalio krivicu za epidemiju koronavirusa u Europi na imigraciju i potvrdio da je Mađarska bila ispred svih što se tiče razumijevanja opasnosti migracija.

U intervjuu na mađarskom Kossuth Rádió u petak ujutro, u kojem je bilo riječi o reakciji njegove zemlje na prijetnju koronavirusom, premijeru je postavljeno pitanje zašto se zatvaraju sveučilišta dok javne škole ostaju otvorene. Orbán je izjavio da je to zato što “tamo ima mnogo stranaca”, napominjući da je većina mađarskih ranih slučajeva virusa pronađena među iranskim studentima.

Nadalje je objasnio da nije moguće odvojiti strane studente od Mađara, pa je smatrao da je najbolji potez potpuno zatvaranje sveučilišta.

(Međutim, u petak je mađarska vlada najavila da će javne škole također biti zatvorene od drugog tjedna.)

“Vidjeli smo da su bolest unosili uglavnom stranci i da se uglavnom širila među strancima”, dodao je Orbán. “Nije slučajno što se prvi slučaj virusa pojavio među Irancima.”




Orbán je potvrdio da postoji “logična veza” između migracije i epidemije. “Borimo se u ratu na dva fronta”, rekao je, prema izvješću novinskog portala About Hungary. “Jedan front se zove migracija, a drugi pripada koronavirusu.”

Orbán je također rekao da Mađarska nije pustila migrante prije izbijanja virusa i da to neće ni sad početi.

“Upravo sad i ovdje, ljudski životi su na prvom mjestu”, objasnio je premijer. “Prevencija je ključna za održavanje što manjeg broja žrtava i infekcija.”

Početkom mjeseca, austrijske konzervativne novine Die Presse odali su Orbánu priznanje jer je cijelo vrijeme bio u pravu u vezi migrantske krize i pozvao njemačku Angelu Merkel da se ispriča zbog kritiziranja mađarske migracijske politike, kako je izvijestio Voice of Europe.