HANSON: Vijesti kakve smo jednom poznavali su mrtve

Victor Davis Hanson

U 2017. godini, liberalni je Shorenstein Centar za medije, politiku i javnu politiku na Sveučilištu Harvard otkrio je da je 93 posto CNN-ovog izvješćivanja o Trumpovoj administraciji bilo negativno. Centar je pronašao slično negativno pokrivanje Trumpa i u ostalim glavnim informativnim medijima.

Izborna 2020. godine samo je ubrzala ovu asimetričnu pristranost — do točke u kojoj su velike novine, televizijske mreže i kabelske vijesti sad stopljene s Bidenovom kampanjom.

Ponekad su priče pokrivene samo u smislu političkih agenda. Uzmite COVID-19.

Mediji nas uvjeravaju da je rukovanje pandemijom Trumpove administracije bilo katastrofalno. Ali njihovi zaključci nisu potkrijepljeni niti jednim dokazom.

U Sjedinjenim Državama, stopa smrtnosti od koronavirusa na milijun ljudi je slična ili čak niža od one u većini velikih europskih zemalja, s izuzetkom Njemačke.

Kad je virus bio najgori, prije nego što se zahutkala partizanska kampanja ove izborne godine, guverneri naše četiri najveće države imali su samo komplimente za Trumpovu administraciju.

Demokrati Andrew Cuomo iz New Yorka i Gavin Newsom iz Kalifornije te republikanci Greg Abbott iz Teksasa i Ron DeSantis iz Floride obilno su hvalili suradnju administracije sa svojim vlastitim naporima u borbi protiv virusa.

Najnoviji zaključci nepristranih šefova saveznih agencija odgovornih za koordinaciju nacionalnih i državnih politika su približno isti.

Dr. Deborah Birx (savjetnica Obamine i Trumpove administracije za odgovor na zarazne bolesti), dr. Anthony Fauci (ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti) i dr. Scott Gottlieb (bivši čelnik Uprave za hranu i lijekove) nisu okrivili sveukupan odgovor Trumpove administracije na COVID-19. Oni sve nedostatke pripisuju inicijalnom globalnom neznanju o podrijetlu i prirodi epidemije, nesposobnosti Svjetske zdravstvene organizacije ili početnoj nesposobnosti birokracija da proizvedu široko dostupne i pouzdane testove.

Istaknuti progresivni kritičari Trumpa poput predsjednice Doma Nancy Pelosi kritizirali su nužnu Trumpovu zabranu putovanja, dok je Pelosi istodobno govorila ljudima da nema razloga za otkazivanje planiranog putovanja u kinesku četvrt San Francisca.

Međutim, pravo iskrivljavanje vijesti nije samo pitanje pristranog načina izvješćivanja, već namjernog nepokrivanja vijesti.

U posljednja dva tjedna, državni tajnik Mike Pompeo postigao je najzadivljujuće dostignuće u bliskoistočnoj diplomaciji u više od pola stoljeća.

Zemlje svojedobno neprijateljski raspoložene prema Izraelu, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahraina, sad ga formalno priznaju. Ostale arapske nacije će ih vjerojatno slijediti. Drevni egzistencijalni neprijatelji Kosovo i Srbija također su se dogovorili za normalizaciju svojih odnosa s Izraelom potpisivanjem ekonomskih sporazuma.

A opet, niti jedan od ovih povijesnih događaja nije privukao preveliku pažnju medija. Svi oni bili bi kanonizirani da ih je postigla Obamina administracija.

U 2017. godini, mediji su sugerirali da su Trumpovi planovi izvlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom i Pariškog klimatskog sporazuma, suočavanja s kineskim merkantilizmom, sklapanja novih saveza između Izraela i umjerenih arapskih režima, izolacije sve utjecajnijeg Irana, zatvaranja južne granice ilegalnoj imigraciji, prisiljavanja članova NATO saveza na ispunjavanje svojih obveza za obranu i uništavanja ISIS-a te oslabljivanja Hezbollaha nemogući, kontraproduktivni ili puko ludilo.

A sad?

Bankrotirani Iran pod embargom tetura po rubu. Njegovi međunarodni teroristički privjesci, uključujući Hezbollah, su slomljeni.

Kinu sve više odbacuje veći dio svijeta.

SAD su smanjile svoju emisiju ugljika, često superiornijom brzinom u odnosu na one nacije koje se još uvijek drže ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma.

Ilegalna imigracija preko granice je, prema mnogim pokazateljima, smanjena.

ISIS je bombardiran gotovo do raspada. Umjereni režimi na Bliskom istoku su u usponu; radikalne klike poput Hamasa i al-Qaede nisu.

Više NATO članica ispunjava svoje obveze. Ukupna ulaganja u obranu saveza su narasla.

Smatra li se bilo što od svega ovoga viješću? Ne baš.

Umjesto toga, svaka tri do četiri dana javnost se hrani nizom izmišljenih “senzacija”, poput dnevnih histerija istrage Roberta Muellera o navodnom dosluhu Trumpovog tima i Rusije — dvogodišnje, medijski napumpane budalaštine.

Posljednjih su nas tjedana mediji upozoravali da Trump rasklapa poštu kako bi omeo glasovanje putem pošte.

Trump je, govore nam, odlučio nikada ne priznati svoj poraz u studenom i možda će se morati prisilno ukloniti, vjerojatno uz pomoć vojske.

Čitali smo da je Trump oskrvnuo sjećanje na poginule američke vojnike na grobljima u inozemstvu. Propovijedaju nam da Trump navodno nikad nije ozbiljno shvatio COVID-19.

Sve te priče bile su ili demonstrativno neistinite, podržane samo od anonimnih izvora ili su bile senzacionalizam autora koji su pokušavali prodati svoje knjige.

A opet, takve će se izmišljene melodrame nastaviti svaki tjedan sve do dana izbora, dok će bitni geostrateški pomaci u inozemstvu koje je realizirala američka diplomacija namjerno proći nezapaženo.

Vijesti kakve smo svojedobno znali su mrtve.

Njih su zamijenile ne-vijesti; politički narativi koje stvaraju stranački partizani i koji vjeruju da plemeniti ciljevi uništenja Trumpa opravdavaju sva pristrana potrebna sredstva — uključujući uništavanje svoje vlastite reputacije i zanata.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.