SPENCER: Kurz i Merkel na sudarnoj putanji u vezi suprotstavljanja džihadskom teroru

Robert Spencer

Screenshot: YouTube/AFP News Agency

Austrijska publikacija na njemačkom jeziku Kronen Zeitung izvijestila je u utorak da je austrijski kancelar Sebastian Kurz odletio u Pariz kako bi “koordinirao ‘na europskoj razini’ s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u vezi ‘borbe protiv političkog islama'”. Ova koordinacija uključivala je video konferenciju u kojoj su još sudjelovali njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Vijeća Europske unije Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte. Svi oni “objavili su da će udružiti snage i reformirati schengenska pravila”. Ali baš poput mnogih drugih stvari, sve to je zvučalo sjajno tako dugo dok nismo započeli ispitivati detalje.

“Moraju se poduzeti dalekosežnije mjere kako bismo mogli sigurno živjeti u Europi i braniti svoj način života”, rekao je Kurz i tko bi se ne bi s tim složio? “Mi smo u stalnoj opasnosti”, dodao je Kurz i istaknuo da je Europska unija prepuna “otkucavajućih tempiranih bombi”, to jest, tisuća “stranih boraca”. Ni ovdje također nema pritužbi. Ali što su on i njegovi kolege predložili učiniti po tom pitanju?

U početku se činilo kao da su europski glavešine na dobrom putu: Macron je “sugerirao implementaciju mjera koje su već planirane i odlučene u borbi protiv političkog islama ili ubrzavanje njihove implementacije.”

One bi uključivale ne samo “borbu protiv propagande mržnje na internetu i reformu schengenskih pravila”, već također i “povezivanje zajedničkih baza kako bi sigurnosne službe pojedinih zemalja mogle bolje surađivati”. Macron je izjavio: “Potrebne su reforme kako bismo mogli uživati u našoj slobodi i sigurnosti.”

Da, svakako gosp. Macron, svakako. No, ima li Europa hrabrosti za implementiranje reformi koje bi istinski zaštitile Europljane od budućih džihadskih masakra, poput ograničenja imigracije iz džihadskih žarišta i strogog provođenja načela jednog zakona za sve, što bi predstavljalo izravni izazov šerijatskim enklavama? Čini se kako ništa od svega toga nije završilo na dnevnom redu ove video konferencije.

Kronen Zeitung je izvijestio o nekima od preporuka austrijskog kancelara: “Sad je vrlo važno osigurati vanjske granice EU-a i ispitati financiranje udruga i institucija; Kurz bi se prije svega želio boriti protiv ideoloških osnova u pozadini terora.”

U redu: “ideološka osnova u pozadini terora” već se gotovo dva desetljeća ignorira, negira i zamagljuje, dok su oni koji su je usudili istaknuti bili klevetani, demonizirani, stigmatizirani, marginalizirani i ušutkavani. A njemačka kancelarka Angela Merkel brzo je stavila do znanja da je ovo svjesno neznanje još uvijek u velikoj mjeri s nama, budući da je “izjavila da terorizam nije sukob između islama i kršćanstva. ‘Osuđuje se svaki oblik religijske mržnje’, rekla je Merkel. Pritom se želi sve više oslanjati na zajednički pristup s islamskim zemljama.”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u međuvremenu je “naglasila da sad želimo učiniti velike internetske platforme odgovornijima. One će sad biti dužne u roku od sat vremena procesuirati opasni sadržaj i izbrisati ga što je brže moguće.”

Dakle, dok se Kurz želi “prije svega boriti protiv ideoloških osnova u pozadini terora”, Merkel je “izjavila da terorizam nije sukob između islama i kršćanstva. ‘Osuđuje se svaki oblik religijske mržnje.'”

Sve je to divno i krasno, ali rekavši to, Merkel jasno daje do znanja da nije spremna “prije svega boriti protiv ideoloških osnova u pozadini terora”. Ona čak nije spremna priznati koja je to ideološka osnova. Dakle, hoće li odobriti mjere diljem Europe koje bi se zapravo trebale suočiti s ovom ideologijom? Apsolutno ne.

U svjetlu neporecive činjenice da će Njemačka i vjerojatno ostatak Europske unije i dalje poricati i lagati sebe i svijet o ideološkim osnovama u pozadini džihadskog terorizma, izjava Ursula von der Leyen me predstavlja ništa drugo nego prijetnju. S obzirom na stav Europske unije o onome što predstavlja terorizam, mnogo je vjerojatnije je da je “opasni sadržaj” koji želi brzo ukloniti “desničarski ekstremizam”, a ne poticanje na džihadsko nasilje. U davno uspostavljenim normama Europske unije, “desničarski ekstremizam” uključuje svaku iskrenu raspravu o “ideološkim osnovama u pozadini terora”. Dakle, to je ono što će se vjerojatnije ušutkavati i to ušutkavati brzo.

Stoga je najvjerojatnije da će ti europski lideri započeti borbu protiv “političkog islama” i naposljetku donijeti mjere koje ograničavaju bilo kakve stvarne obrambene mjere protiv “političkog islama”. To su one smiješne male ironije koje prate smrt svojedobno velike civilizacije.