Novi pobačajni zakon New Yorka ukida zaštitu čak i ŽELJENIM bebama

Emily Zanotti

Wikimedia Commons

Novi zakon o pobačaju države New York, koji legalizira ubijanje beba sve do trenutka rođenja, također utječe na djecu za koju zagovaratelji pobačaja uvijek tvrde da podržavaju: željenu djecu.

Zakon o reproduktivnom zdravlju (RHA) ionako je dovoljno zastrašujući; zakon legalizira pobačaj od prvog tjedna trudnoće pa sve do rođenja za sve žene u državi New York, za gotovo bilo kakav izgovor, dopuštajući liječnicima da obavljaju pobačaj samo nekoliko minuta prije djetetovog rođenja te dobro nakon 24 tjedna, što je priznata točka održivosti izvan utrobe.

No, zakonodavci su priznali da je dopuštanje djelomičnog pobačaja, kao i posebni zakon kojim se kriminalizira ubojstvo nerođene — ali željene — bebe, stvorio konflikt u državnom zakonu. Ta ista mjera definira bebu nakon 24. tjedna trudnoće kao “osobu” — što je još jedna prepreka za RHA.

Ako se trudnici našteti i time ubije njezina beba, New York je, do 23. siječnja, definirao tu smrt kao ubojstvo te je propisao odgovarajuću kaznu u skladu s postojećim zakonima države vezanim za ubojstvo. No, novi zakon specifično prerađuje kazneni zakon New Yorka kako bi se ti propisi uklonili, izvješćuju Pajamas Media i Albany Times Union.

“Ubojstvo znači ponašanje koje uzrokuje smrt osobe [ili nerođenog djeteta s kojim je ženska osoba bila trudna više od dvadeset četiri tjedna] pod okolnostima koje predstavljaju ubojstvo, ubojstvo prvog stupnja, ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo iz nehata [, pobačaj prvog stupnja ili samo-pobačaj prvog stupnja].”

Kao što PJ Media ističe, novi zakon “izričito mijenja kazneni zakon kako bi se uklonila zaštita za željene bebe koje umiru u obiteljskom nasilju ili drugim vrstama napada.”

“Potpunim uklanjanjem pobačaja iz kaznenog zakona države New York, RHA tužiteljima uklanja jedini alat kojim se nasilni zlostavljači drže odgovornima za smrt željene nerođene djece”, napisao je novinar Times Uniona. “Studije pokazuju da obiteljsko nasilje eskalira tijekom trudnoće. Njujorška verzija zakona o ubojstvu fetusa leži u odredbama pobačaja svog kaznenog zakona, koje RHA ukida.”

To je osobito šokantno s obzirom na to da je feminizam učinio prevenciju zlostavljanja i nasilja zaštitnim znakom pokreta prošle godine, naglašavajući da se žene koje su uznemiravane, zlostavljane i koje su žrtve nasilnih napada svojih partnera moraju ohrabriti kako bi digle svoj glas i tražile pravdu.

Novi Zakon o reproduktivnom zdravlju otkida jedan vrlo specifičan — i vrlo moćan — alat od žena koje su žrtve obiteljskog nasilja i njegove nevjerojatne cijene: života njihovog nerođenog djeteta.

Kao što je novinar Times Uniona istaknuo: “Na koji način bi bilo koja feministica oduzela ženama pravo optuživanja svog nasilnog partnera za ubojstvo njezinog željenog fetusa? Lišavanje žena od mogućnosti kažnjavanja nasilnih partnera zbog ubijanja njihove željene nerođene djece je anti-žensko.”

Odgovor na to pitanje je jednostavan: zakon žrtvuje djecu na oltaru najvišeg feminističkog sakramenta: pobačaja.

Zakon također uklanja zaštitu živim bebama rođenim nakon pokušaja izvršenja pobačaja, ukidajući dio zdravstvenih propisa New Yorka koji zahtijevaju da bilo koja ustanova koja daje usluge pobačaja ima na raspolaganju medicinsko osoblje ili da na poziv pruži skrb bebama starijima od 20 tjedana trudnoće koje preživljavaju postupke pobačaja. I izričito zabranjuje državi da donese zakon koji bi spriječio pobačaj beba s invaliditetom.