HAWORTH: ‘Od prvog dana’, transrodna izvršna naredba Joea Bidena uništila ženska prava

Ian Haworth

Screenshot: YouTube/Washington Post

Kao jedno od mnogih obećanja “od prvog dana”, Joe Biden je potpisao izvršnu naredbu pod nazivom “Sprječavanje i borba protiv diskriminacije na temelju rodnog identiteta ili seksualne orijentacije”, koja stoji kao neposredni i nepobitni dokaz da će Biden biti daleko od bedema protiv radikalizma za koji su se mnogi umjereni nadali da će biti.

Na površini, bilo koji “anti-diskriminacijski” jezik zvuči savršeno prihvatljivo. Uostalom, tko je za diskriminaciju? Američka unija za civilne slobode pozdravila je Bidenovu naredbu o “zaštiti LGTBQ na radnom mjestu”, rekavši, “Ova akcija Bidenove administracije prepoznaje ono što je Vrhovni sud podržao prošlog lipnja i ono što smo već dugo znali: LGBTQ ljudi su zaštićeni našim zakonima o građanskim pravima.”

Međutim, kao i mnogi zahtjevi transrodnog pokreta, takav “napredak” dolazi uz značajnu cijenu. Tko plaća tu cijenu? Žene, one najugroženije u našem društvu.

Ključ prosudbe bilo kojeg zakona (bilo da se on donosi putem Kongresa ili diktatorskim potezom monarhove olovke) jest gledati dalje od njegovog “feel good” naziva te razumjeti njegov utjecaj i posljedice. Prvi korak ovdje je zapravo pročitati sadržaj izvršne naredbe.

Na primjer, prvi paragraf naredbe sadrži sljedeće: “Djeca bi trebala moći učiti bez da brinu hoće li im biti zabranjen pristup toaletu, svlačionici ili školskim sportovima.”

Dakle, što to znači? To znači da djeca — koju savezna vlada definira kao svaku osobu mlađu od 18 godina ili koja nije emancipirani maloljetnik — imaju “pravo” odlučiti koji će toalet ili svlačionicu koristiti. Što to, u sirovoj stvarnosti, zapravo znači? Djevojčice koje vjeruju da su dječaci mogu ući u kupaonice i svlačionice namijenjene dječacima i, ono više zabrinjavajuće, dječaci koji vjeruju da su djevojčice mogu ući u kupaonice i svlačionice određene za djevojčice. Ne sviđa vam se? Šteta.

Ako prerežemo nejasan i dvosmisleni jezik izvršne naredbe, to znači da će — samom tvrdnjom da su djevojčice — dječaci imati pristup zatvorenom i ranije privatnom prostoru u kojem se djevojke mogu presvlačiti. Ne samo to, imat će navodno pravo presvlačiti se pred tim djevojčicama, prisiljavajući ih u — u najboljem slučaju — neugodnu situaciju i — u onom najgorem — onu opasnu.

Svakako možemo razumjeti duševne boli izazvane “prisiljavanjem” transrodnih osoba na korištenje kupaonica i svlačionica koja ne “potvrđuju” njihov rodni identitet. Međutim, odgovor na to je pronaći rješenje koje ne zaobilazi dugo zaštićena prava 50% populacije. Odgovor je — ako je cilj uistinu zaštititi transrodnu djecu — pokušati osigurati privatne kupaonice i prostore za presvlačenje tih pojedinaca.

Međutim, to nije cilj radikalnog transrodnog pokreta. Cilj je u potpunosti prihvatiti spornu tvrdnju da je rodni identitet jednostavno konstatacija činjenice i da takva uvjerenja uvelike istiskuju biološku stvarnost koju doživljavaju svi drugi. Formuliranjem zakona koji potvrđuju u potpunosti neznanstveno uvjerenje sićušne manjine, uništavaju se prava na sigurnost ogromne većine. Jednostavno rečeno, uništava se pravo djevojčice na presvlačenje u privatnosti — i odvojeno od dječaka.

A što je s trećim spomenutim čimbenikom, u vezi “školskog sporta”? Ponovno, nakon desetljeća (ako ne i stoljeća) rada — u većini slučajeva žena — kako bi se postigle jednake mogućnosti za žene u svim dijelovima društva, zahtjevi sićušne manjine muškaraca koji vjeruju da su žene odjednom istiskuju takve moralne pobjede. Dopuštanje dječacima da se natječu s djevojčicama — usprkos očiglednim fizičkim razlikama koje im pružaju neizbježnu biološku prednost — imat će samo jedan ishod: iskorjenjivanje ženskog sporta.

Biden je ušao u ured predsjednika s potpredsjednicom Kamalom Harris kao svojim trofejom raznolikosti, obećavajući jednakost i jedinstvo. Međutim, s jednim klimavim pokretom olovke, on je aktivno diskriminirao žene u čitavoj zemlji u korist muškaraca koji vjeruju da su žene.

Za one koji se zalažu za “transrodna prava”, napredak se može postići jedino namjesto ženskih prava. To je cijena koju su oni previše željni platiti.

Ian Haworth je urednik i pisac za Daily Wire.