HANSON: Hoće li oštri zaokret ulijevo dovesti do reakcije?

Victor David Hanson

Screenshot: YouTube/Guardian News

Korupcija renesansne Crkve potaknula je reformaciju, koja je zauzvrat potaknula protureformaciju reformista i još revnijih katolika.

Kulturne ekscese i ekonomsku nepromišljenost Ludih 20-ih slijedile su mračne, turobne i osiromašene godine Velike depresije.

Kontrakultura 1960-ih dovela je do nadmoćne pobjede Richarda Nixona 1972. godine, dok su se “bezbrižni hipiji” pretvorili u karijerističke “yuppieje”.

Dakle, socijalni, ekonomski i politički ekstremizam potiče reakcije — i ponekad kontrareakcije.

Dvadesetčetverogodišnji kontinuitet Bush-Clinton-Obama učvrstio je dvostranačku fuziju administrativne države. Trump i njegov “Učini Ameriku ponovno velikom” bili su reakcija na to.

Kontrareakcija na populizam Trumpovog reseta — ili samog Trumpa — do ovog trenutka još uvijek nije sigurna.

Mandat Joea Bidena mogao bi označiti povratak na uobičajeni posao Bush-Clinton godina. Ili će, što je vjerojatnije, ubrzati trenutačnu putanju oštrog skretanja ulijevo.

U svakom slučaju, čini se da Biden namjerava izazvati upravo ovakvu reakciju svojim rekordnim brojem ranih i često radikalnih izvršnih naredbi — taktika koju je kandidat Biden osudio.

U gotovo svakom pitanju — otvorene granice, sveobuhvatne amnestije, ukidanje cjevovoda Keystone XL, promicanje Green New Deala i krajnje lijeva imenovanja — Biden propagira stavove koji vrlo vjerojatno nemaju 50-postotnu potporu javnosti.

Kad je Biden sklopio faustovsku pogodbu s krajnje lijevim krilom svoje stranke, Berniejem Sandersom, Kamalom Harris, Elizabeth Warren i Alexandrijom Ocasio-Cortez, on je na sebe preuzeo obvezu da će apsorbirati neke od njihovih agendi i imenovati njihove ideologe.

No, također je ubrzo postao nesklon ili u nemogućnosti suprotstaviti im se.

Sad su oni — i zemlja — u revolucionarnom bjesnilu. Odbor za obrazovanje San Francisca glasao je za preimenovanje više od 40 škola koje odaju počast najboljima u naciji — Washingtonu, Jeffersonu i Lincolnu — uglavnom na rasističkim temeljima da su mrtvi, uglavnom bijeli muškarci.

Kipovi nastavljaju padati. Imena se mijenjaju.

Ikonski datumi, podrijetlo i priroda same Amerike nastavljaju se napadati kako bi se izašlo u susret ljevičarskim zahtjevima. A to i dalje nije dovoljno za nove McCarthyje.

Društveni mediji uklanjaju desetke tisuća sa svojih platformi. Silicijska dolina i Wall Street monopoli obrušavaju se na nove konkurente.

Kriva riječ uništava cjeloživotne karijere. Prethodno zdravorazumski komentatori sad pozivaju na restrikciju Prvog amandmana. Tisuće saveznih trupa pokrivaju sad militarizirani Washington D.C.

Ako je Trumpova reakcija pokušavala vratiti se tradicijama koje su ignorirane tijekom Obaminih godina, Bidenov reset obećava da će postati daleko radikalniji od svih Obaminih osam godina.

Trump je vjerojatno izgubio svoj drugi mandat reakcije iz dva razloga — niti jedan od njih nije imao nikakve veze s njegovom agendom reseta.

Prvo, iznenadna pandemija 2020. godine, karantena, recesija, ljetne demonstracije i neredi te radikalne promjene u zakonima o glasanju koje su osigurale da 100 milijuna glasačkih listića ne bude ubačeno u glasačke kutije na Dan izbora, izbacili su iz kolosijeka procvjetalu ekonomiju i konačno izmorili ljude.

Drugo, Trump je podcijenio multi-bilijunsku moć i ljutnju Silicijske doline, Wall Streeta, medija, Hollywooda i progresivnih bogataša. Te su se sile udružile protiv njega, financijski i ljudski preplavivši njegovu kampanju.

Uz poplavu reklama, izvješćivanja na vijestima, poruka na društvenim medijima, Trump je ponekad bio lako karikiran kao cvrkutavi ometač. Inertni i nijemi Biden u svom podrumu predstavljen je kao trezveni i razboriti washingtonski “mudrac”, protuotrov Trumpovoj nepredvidljivosti.

Da je Biden nastavio svoj umjereni hod iz kampanje, trenutačni ljevičarski radikalizam možda ne bi izazvao kontrareakciju.

Umjesto toga, Biden sad nepogrešivo vodi najradikalniji ljevičarski pokret u povijesti nacije.

Komentatori su mislili da će prethodni Bidenovi nagovještaji jednog četverogodišnjeg mandata od njega napraviti nemoćnog slabića. Umjesto toga, ideja o samo jednom mandatu oslobodila je 78-godišnjeg Bidena. Zaboravljamo da sedamdesetogodišnjaci mogu biti jednako bezobzirni poput 20-godišnjaka. Neki stari momci mogu osjećati da će njihove karijere trajati još samo nekoliko godina i da bi mogli otići s praskom — i naslijeđem.

Za sad, Biden uživa većinu u Kongresu sljedećih 24 mjeseci. Ne planira kandidirati se za reizbor. Obje te stvarnosti vidi kao oslobađajući bjanko ček za postizanje onoga što mnogo razvikanija rock zvijezda Barack Obama nikad nije mogao.

Stručnjaci su uvjeravali birače da će Biden raditi na dvostranačkom konsenzusu i vratiti “normalnost”. Da će “ujediniti” zemlju.

To se neće dogoditi. Koliko je ironično da Bidena neće samo gurati i pritiskati radikali koje je doveo na vlast, već će ih možda voditi naprijed kako bi zacementirao još ljevije naslijeđe.

Hoće li biti reakcije na ovaj ekstremizam?

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.