ELDER: Slučaj protiv reparacija: 1. dio

Larry Elder

Screenshot: YouTube/U.S. Capitol

Prošlog sam tjedan svjedočio pred Pravosudnim pododborom za ustav, građanska prava i građanske slobode Zastupničkog doma u vezi H.R. 40: Ispitivanje puta ka reparativnoj pravdi u Americi. Drugim riječima: reparacija. Ovo je prvi dio izjave koju sam predao:

“Reparacije predstavljaju izvlačenje novca od ljudi koji nikad nisu bili robovlasnici kako bi se dali ljudima koji nikad nisu bili robovi.”

Također je interesantno da se saslušanje odvija u vrijeme kad rasizam kao prepreka uspjehu nikad nije bio toliko beznačajan. Godine 1991., crni demokrat i sociolog s Harvarda Orlando Patterson je rekao: “Sociološke su istine da je Amerika, koja još uvijek nije savršena u svojim rasnim odnosima i svom tvrdoglavom odbijanju uspostavljanja racionalnog, univerzalnog sustava socijalne skrbi, u ovom trenutku najmanje rasističko društvo s bijelom većinom na svijetu; ima bolju pravnu zaštitu manjina od bilo kojeg društva, bijelog ili crnog; nudi više prilika većem broju crnih osoba od bilo kojeg društva, uključujući sva ona u Africi.”

Godine 1997., Time/CNN proveo je sveobuhvatno istraživanje crnih i bijelih tinejdžera. Na pitanje je li rasizam glavni problem u Americi, oba su odgovorili da. No, kad su crne tinejdžere upitali je li rasizam veliki, mali ili nikakav problem u njihovim svakodnevnim životima, 89% je odgovorilo mali ili nikakav problem. Zapravo, gotovo dvostruko više crnih tinejdžera, u odnosu na bijele, složilo se da je “neiskorištavanje dostupnih prilika” veći problem od rasizma.

Tijekom utrke za predsjednika 2008. godine, glavni su kandidati bili demokrati Hillary Clinton i Barack Obama; te republikanci Mitt Romney, mormon, i senator John McCain, koji bi do trenutka stupanja na dužnost napunio 72 godine. Gallupova anketa iz 2007. godine pokazala je da će manji broj Amerikanaca odbiti glasati za crnu osobu (5%); nego bi odbilo glasati za ženu (11%); nego što bi odbilo glasati za mormona (24%): nego bi odbilo glasati za osobu koja bi po stupanju na dužnost imala 72 godine (42%).

Godine 2007., godinu dana prije nego je izabran za predsjednika, Obama je održao govor u crnačkoj crkvi na godišnjicu Krvave nedjelje. Rekao je: “Prethodna generacija, Mojsijeva generacija (generacija Martina Luthera Kinga Jr.-a), pokazala je put. Odveli su nas na 90% puta, ali još uvijek nam preostaje 10% kako bismo prešli na drugu stranu.

Smatrao sam da je preostalih 10% “za prelazak na drugu stranu” poštena procjena. Uostalom, anketa Fox News/Opinion Dynamics iz 2002. godine, pronašla je kako 8% Amerikanaca vjeruje da je Elvis Presley još uvijek živ — ili da za to barem postoji “šansa”. Dakle, što se tiče Obaminih 10%, nisam siguran koliko nam još prostora preostaje da ne naletimo na Elvis faktor.

Argument za reparacije temelji se dijelom na uvjerenju da Amerika ne bi postala napredna nacija kakva je danas da nije bilo ropstva.

Suprotno tome, konzervativni učenjak Michael Medved primjećuje:

“Nije istina da su SAD postale bogata nacija zlouporabom ropskog rada: Najprosperitetnije države u zemlji bile su one koje su prve oslobodile svoje robove. …”

“U doba Ustava, Virginija je činila najmnogoljudniju i najbogatiju državu u Uniji, ali do vremena Rata između država, Stari je dominion daleko zaostao iza pola tuceta država koje su dvije generacije ranije zabranile ropstvo.”

O razlici bogatstva između Sjevera i Juga, Frederick Douglass, nakon što je pobjegao s plantaže u Marylandu do slobode u Massachusettsu, napisao je: “Ali meni je najzapanjujuća, kao i najinteresantnija stvar bila stanje obojenih ljudi, od kojih je velik broj, poput mene, pobjegao prema tom utočištu od lovaca na ljude. Pronašao sam mnoge od njih, koji su bili tek sedam godina bez svojih lanaca, kako žive u ljepšim kućama i očigledno uživaju u većoj udobnosti od prosječnog robovlasnika u Marylandu.”

Nastavak sljedećeg tjedna.

Larry Elder je američki konzervativni radijski voditelj, pisac i odvjetnik.