IBRAHIM: Indoktrinirani mržnjom

Raymond Ibrahim

I dok se dječaci na Zapadu indoktriniraju kako bi postali djevojčice — ako već nisu kirurški osakaćeni, onda su u najmanju ruku duhovno uškopljeni — dječaci u muslimanskom svijetu se sve više indoktriniraju kako bi postali super džihadisti: ISIS 2.0.

Vijesti brzo dolaze iz različitih izvora.

Na primjer, dokumentarni filmaš Alan Duncan nedavno je snimio kratki video svoje posjete izbjegličkom kampu al-Hawl u sjeveroistočnoj Siriji, koji vode kurdske Sirijske demokratske snage. Iako kamp sačinjavaju 80% žena i (27.000) djece, od kojih su mnogi pobjegli od ISIS-a, kamp je poznat kao “Maternica ISIS-a“.

U video, istaknutom u izvješću iz veljače 2021. godine, pojavljuju se dječaci u dobi od 8 do 10 godina s podignutim jednim prstom — simbolom džihada. Na pitanje vezano za tu gestu, jedan od dječaka odgovora: “To znači da Islamska država ostaje.” Na pitanje žele li kad odrastu postati liječnici ili učitelji, jedan dječak odgovora: “Mi ne želimo biti liječnici. Mi želimo biti braća u borbi. Mi se želimo boriti protiv apostata.” Potom žena, odjevena u crnu burku, izjavljuje kako želi da djeca postanu “mudžahedini koji se bore na Allahov način” — da se “bore protiv nevjernika”.

Prema Duncanu, razlog ove indoktrinacije jest

Tamo već postoje kampovi za obuku — oni podučavaju djecu ISIS-ovim ideologijama. Oni ne uče djecu abecedu — oni ih uče mržnji. Mržnji prema Zapadu… Oni ih obučavaju za budući džihad… Djeca su žrtve ISIS-a i svojih roditelja. Oni se nalaze u ekstremističkom kampu pod islamskom kontrolom. Njima ne govore kako postati liječnik ili medicinska sestra — male djevojčice su tamo kako bi služile i rađale. Dječaci su tamo kako bi bili budući borci i budući bombaši samoubojice…. Ovo je početak novog kalifata. Siguran sam u to. Tamo možete osjetiti strah od vjerske policije. Oni tamo pokušavaju zadržati strukturu kalifata — zakone, kazne. To je poput hodanja kalifatom. To je poput hoda u drugi svijet.

Dužnosnik kampa se složio, dodavši kako su: “Žene i djeca radikalizirani — vozila humanitarnih radnika čak se napadaju kamenjem. Čuvari se često osjećaju nesigurno dok patroliraju kampom. Međutim, oni su naoružani i obučeni.”

Slično tome, u Nigeriji su tamošnji islamski teroristi objavili 17-minutni video djece koja prolaze “vjersku obuku i indoktrinacijske sesije.” Prema izvješću od 28. veljače 2021. godine,

Ozloglašeni teroristi Boko Harama objavili su video pod naslovom “Borci sljedeće generacije” u kojem se vide djeca od samo 10 godina kako se obučavaju borbenim vještinama. U navodnom videu za obuku, djeca ratnici se obučavaju rukovanju sofisticiranim oružjem poput pušaka AK-47 i Zastava M21, vrlo moćnim oružjem… Slike iz videozapisa prikazuju relativno mladu djecu odjevenu u borbenu odoru s fantomkama na glavi, koja sudjeluju u obuci borilačkim vještinama, osposobljavanju za rukovanje oružjem i satovima vjerske obuke.

Indoktrinacija i obuka za nasilje ispunjeno mržnjom nije ograničeno sam na ISIS-ove i Boko Haram “škole”. Javne škole diljem muslimanskog svijeta dijele elemente ovakve indoktrinacije. Nedavno je istraživanje iz ožujka 2021. godine razotkrilo kako je školski kurikulum Turske — desetljećima jedne od najsekularnijih nacija muslimanskog svijeta — također sve ispunjeniji džihadskom propagandom. Slijede neka od “glavnih otkrića” navedenog izvješća:

Turski kurikulum posljednjih se godina značajno radikalizirao. Džihadski rat se navodi kao središnja vrijednost; veliča se mučeništvo u borbi. Islam je prikazan kao politički, koji za postizanje ciljeva koristi znanost i tehnologiju. Podučava se etnonacionalistička vjerska vizija koja kombinira neo-osmanizam i pan-turcizam. Naglašavaju se koncepti poput “turske svjetske dominacije” i turskog ili osmanskog “ideala svjetskog poretka”. Kurikulum zauzima anti-američki stav i pokazuje suosjećanje prema motivacijama ISIS-a i Al-Qaede. Postoje anti-armenski i pro-azerbejdžanski stavovi. … Prenose se suptilne antidemokratske poruke (npr. prosvjedi u parku Gezi). Kršćani i Židovi su okarakterizirani kao nevjernici, a ne kao Ljudi Knjige.

Kurikulum demonizira cionizam i graniči s antisemitizmom.

Čak se i na Zapadu muslimanska djeca “virtualno” indoktriniraju na internetu, uključujući tijekom COVID-19 pandemije. Prema izvješću od 4. ožujka 2021. godine (ažurirano 10. ožujka), “Djeca su tijekom zatvaranja izložena terorizmu ISIS-a, što izaziva strah od ispiranja mozga, rekao je britanski ministar vanjskih poslova.” Dominic Raab rekao je Parlamentu da se ovaj porast “nasilne indoktrinacije internetom” događa u “kritičnom trenutku”, kad je prošle godine zabilježeno 7-postotno povećanje u količini terorističke propagande. “To je zato što teroristi imaju digitalni pristup onima koji su vjerojatno najosjetljiviji na ekstremističke narative”, dodaje Raab. “I možemo primijetiti zabrinjavajući porast udjela djece i tinejdžera koji su sada uhićeni zbog kaznenih djela terorizma.” Mješavinu “mladeži koja se dosađuje zaglavljena u zatvorenim prostorima tijekom zatvaranja” koja je “izložena ekstremističkoj propagandi na mreži”, nazvao je “savršenom olujom”.

Postoji još jedan čimbenik koji treba dodati toj mješavini: sva ova neviđena radikalizacija muslimanske mladeži džihadskom mržnjom događa se u vrijeme kad se dječaci na Zapadu bezpresedanski indoktriniraju kako bi odbacili muškost i prigrlili ženstvenost. Što će se dogoditi za nekoliko desetljeća kad svi ti dječaci — oni koji su odgojeni na apsolutnoj mržnji i nasilju i oni koji su odgojeni na apsolutnoj toleranciji i nenasilju — postanu donositelji odluka u svijetu?