WALSH: Bidenova administracija sustavno diskriminira bijelce. Evo dokaza.

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/Guardian News

Pronalaženje definicije termina “sustavni rasizam” nije lako kao što to možda mislite. S obzirom na činjenicu da ga toliko često čujemo, moglo bi vam se oprostiti ako ste pomislili da ta fraza zapravo, pa, nešto znači. No, kako bismo otkrili to značenje, ako ono uopće postoji, potrebno je malo kopanja.

Čini se kako članak u USA Today, objavljen u jeku BLM-ovih prosvjeda prošlog ljeta, ima namjeru odgovoriti na to pitanje. Naslov glasi: “Što je sustavni rasizam? Evo što to znači i kako možete pomoći u njegovom rušenju”. Članak istražuje razne “vođe i zagovornike građanskih prava”, uključujući čelnika organizacije NAACP i predsjednika interesne skupine za “rasnu pravdu” Race Forward. Ovi autoritativni izvori nude nam sljedeće definicije sustavnog rasizma:

“Kompleksna interakcija kulture, politike i institucija koja zadržava ishode koje vidimo u našim životima.”

“Sustavi i strukture koji sadrže postupke ili procese koji stavljaju Afroamerikance u nepovoljan položaj.”

“Sustavni rasizam imenuje proces bijele supremacije.”

Da rezimiramo, sustavi i strukture koji sadrže postupke i procese koji u interakciji s kulturama i institucijama proizvode ishode koji dovode do nepovoljnih položaja uzrokovanih procesom bijele supremacije. Pa, to raščišćava stvari.

Takva neodređenost je, naravno, poanta. Ako “sustavni rasizam” nema jasno uočljivu definiciju, tada definicija može biti što god je aktivistu potrebno u bilo kojem trenutku. “Sustavni rasizam”, poput toliko drugih termina u današnje vrijeme (vidi: “rod”, “bjelina”, “privilegija”, “ljudska prava”, itd.), u isto vrijeme znači sve, bilo što i ništa.

No, ako niste zadovoljni fluidnošću termina i želite nešto konkretnije kako biste ga zapravo mogli primijeniti u stvarnom svijetu, onda će vas možda zadovoljiti ova definicija Istraživačkog centra za građanske slobode Alberte: “Sustavni rasizam uključuje politike i prakse ukorijenjene u postojećim institucijama, koje rezultiraju isključenjem ili promicanjem određenih skupina.”

Ovo je još uvijek razvučenije i neodređenije nego što bi trebalo biti i čini se da pomalo prikriva s riječju “uključuje”, ali dovodi nas bliže odgovoru. Sve što nam zapravo treba je ovaj posljednji dio, s nekoliko dodatnih zapažanja. Sustavni rasizam, ako znači bilo što, mora značiti izričito i svrhovito isključenje ili promicanje određenih rasnih skupina od strane moćne institucije. To je koherentna i samodostatna definicija, koja bi se aktivisti za “rasnu pravdu” mogla učiniti beskorisnom, ali korisnom onima od nas koji su zapravo zainteresirani za pronalaženje i razotkrivanje istinskih primjera sustavnog rasizma u našem društvu.

Vezano uz to, evo jednog koji vjerojatno zaslužuje našu pažnju. Breitbart izvješćuje:

Restorani i objekti u vlasništvu bijelih muškaraca naći će se posljednji u redu za saveznu pomoć “Fonda za revitalizaciju restorana” (RRF) predsjednika Joea Bidena, koji će prioritizirati žene i manjinske skupine.

Kao dio Bidenovog zakona o Američkom planu spašavanja 2021. godine, Agencija za malo poduzetništvo (SBA) otvara postupak podnošenja zahtjeva kojim se vlasnici restorana, barova i drugih objekata mogu prijaviti za saveznu pomoć kako bi nadoknadili gubitak prihoda koji su rezultirali ekonomskim zatvaranjima potaknutim krizom kineskog koronavirusa.

Plan omogućava vlasnicima tvrtki da se prijave za pomoć u iznosu do 10 milijuna dolara po tvrtki i ne više od 5 milijuna dolara po fizičkoj lokaciji. Vlasnici ne moraju vraćati sredstva ako se novac potroši do ožujka 2023. godine.

Međutim, pomoć se prioritizira na temelju rase, spola i smatraju li se vlasnici tvrtki “socijalno i ekonomski ranjivim osobama”.

Kako bismo potvrdili Breitbartovo izvješće dovoljno je pogledati web stranicu Agencije za malo poduzetništvo. Web stranica vlasnicima restorana iznosi postupak i vremenski raspored prijave za pomoć. Prva tri tjedna označena su kao “prioritetno razdoblje” u kojem će se obrađivati i financirati samo prijave “prioritetnih skupina”. Kako bismo otkrili tko se kvalificira kao prioritetna skupina, rečeno nam je da “pogledamo ispod”.

Ispod nam pojašnjavaju da je “prioritetna skupina” “koncern malih poduzeća koja su najmanje 51 posto u vlasništvu jedne ili više osoba koje su: žene ili veterani ili socijalno i ekonomski ranjivi”.

Tko se smatra socijalno i ekonomski ranjivim? Još jednom nam govore da pogledamo ispod. Nastavljajući ovu besmislenu potragu, nalazimo ovaj uvjet:

“Socijalno ranjive osobe su one koje su bile izložene rasnim, etničkim ili kulturnim predrasudama zbog svog identiteta kao člana skupine bez obzira na njihove individualne osobine.

Ekonomski ranjive osobe su one socijalno ranjive osobe čija je mogućnost natjecanja u sustavu slobodnog poduzetništva narušena zbog umanjenog kapitala i kreditnih mogućnosti u usporedbi s drugima iz istog poslovnog područja koji nisu socijalno ranjivi.”

Drugim riječima, tako dugo dok niste bijeli muškarac koji nikad nije služio u oružanim snagama, vi uživate u prioritetnom statusu. Bijeli muškarci mogu ići na kraj reda. Na koji način je pošteno ili legalno kažnjavati vlasnike tvrtki zbog njihove rase i spola? I, za ime Boga, kakve veze sve ovo ima s COVID-om? To su pitanja koja jednostavno ne biste trebali postavljati.

Agencija za malo poduzetništvo ovdje je izravno u svojoj diskriminaciji protiv muškaraca, dok su samo trunku sramežljiviji što se tiče rasne komponente. Oni ne navode izravno da su bijelci isključeni. Kako biste shvatili tu poantu morate pročitati podtekst, koji je napisan velikim, masnim, treptavim slovima.

S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), pri dijeljenju vlastite pomoći za COVID u skladu s Bidenovom direktivom. nije ni najmanje sramežljivo u vezi rasnog bigotizma ugrađenog u proces. CBS izvješćuje:

Skupina poljoprivrednika sa Srednjeg zapada tužila je u četvrtak saveznu vladu tvrdeći da ne mogu sudjelovati u programu za oprost COVID-19 zajma jer su bijelci.

Skupina tužitelja uključuje poljoprivrednike iz Wisconsina, Minnesote, Južne Dakote i Ohija. Prema tužbi, poticajni plan Bidenove administracije za COVID-19 osigurava 4 milijarde dolara za oprost zajmova socijalno ranjivih poljoprivrednika i rančera koji su crni, američki Indijanci, Latinoamerikanci, aljaški domoroci, azijski Amerikanci ili stanovnici tihooceanskih otoka.

Bijeli poljoprivrednici ne ispunjavaju uvjete, što predstavlja kršenje ustavnih prava tužitelja, navodi se u tužbi.

Ponovno, web stranica agencije potvrđuje ove tvrdnje. Članak na USDA.gov, pod naslovom “Često postavljena pitanja o Američkom planu spašavanja za otpis dugova socijalno ranjivih zajmoprimaca”, započinje:

Ranije ovog tjedna objavili smo važne informacije o Američkom planu spašavanja za otplatu duga socijalno ranjivih proizvođača. Američki plan spašavanja uključuje odredbe da USDA mora platiti do 120% salda zajma, počevši od 1. siječnja 2021. godine, za izravne i zajamčene zajmove poljoprivrednih gospodarstava. Ako ste crnac, Indijanac/aljaški domorodac, azijski Amerikanac ili stanovnik tihooceanskog otoka ili ste latinoameričke etničke pripadnosti s jednim od gore navedenih zajmova, ispunjavate uvjete za plaćanje zajma.

Bijelci se ne moraju prijavljivati.

Naravno, tvrdnja da su svi manjinski poljoprivrednici socijalno ranjivi i da su samo manjinski poljoprivrednici socijalno ranjivi sama je po sebi apsurdna. Jedan od tužitelja koji se pridružio tužbi je muškarac po imenu Adam Faust, stočar invalid sa spina bifidom koji je jednu nogu izgubio u poljoprivrednoj nesreći, a drugu zbog dijabetesa. Na temelju toga što invalidni dijabetički poljoprivrednik bez nogu nije socijalno ranjiv zbog toga što je njegov pigment na koži nešto svjetliji od nekih drugih poljoprivrednika, Bidenova administracija mu ne nudi bilo kakvu pomoć. To je otvoreni i izravni rasizam — preciznije, sustavni rasizam. Moćna institucija (naime vlada Sjedinjenih Država) isključuje jednu skupinu isključivo na temelju njezine rase, dok uzdiže ostale skupine isključivo na temelju njihove rase.

Danas u našoj zemlji ne postoje politike ili zakoni koji izričito i namjerno uzdižu bijele ljude iznad rasnih manjina. Ne postoji niti jedan trenutačni primjer zakona koji rezervira posebne privilegije samo za one koji su bijeli. Postoji mnoštvo obrnutih primjera, a ova dva su samo najnoviji. Sustavni rasizam je doista problem u Sjedinjenim Državama. Samo ne ona vrsta sustavnog rasizma o kojem aktivisti rasne pravde žele razgovarati.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.