Jedina teorija zavjere bila je prirodno podrijetlo COVID-19

Daniel Greenfield

Kako definiramo što je teorija zavjere?

Teorija zavjere nekad je značila zamršeno i nevjerojatno objašnjenje događaja za koje su postojali očigledni odgovori u skladu s pravilom Occamove britve. Ako vam poštar nije dostavio poštu, to je bilo vjerojatno zato što je bio lijen, a ne zato što je u dosluhu s masonima.

Sve to se počelo rušiti kad su se teorije zavjere redefinirale kao nešto u što vjeruje netko s kime se ne slažemo.

Očigledan primjer je odgovor medija na izbore 2016. i 2020. godine.

Bilo je sasvim racionalno vjerovati da su Rusi nekako namjestili izbore, na neki neodređeni način koji je uključivao Facebook, u korist predsjednika Trumpa, ali u potpunosti neracionalno vjerovati da je na posljednjim izborima došlo do raširene prijevare s neviđenim brojem glasova poslanih poštom.

Podrijetlo koronavirusa spada u tu istu dijalektiku. I nekako je bilo racionalnije vjerovati da se COVID-19 pojavio organski i slučajno u gradu s laboratorijem 4. razine pod režimom koji laže o svemu.

Nakon Trumpa, mediji se se dovoljno “liberalizirali” kako bi raspravljali o smrtnim slučajevima u staračkim domovima pod guvernerom Cuomom, a sad čak i o ideji da je virus došao iz laboratorija.

U orvelijanskom sustavu, razlika između teorije i teorije zavjere stvar je tajminga i političke praktičnosti.

No, ideja da je COVID-19 u potpunosti prirodna pojava oduvijek je bila ona prava teorija zavjere. Ne u smislu da je ovisila o uroti, već da je prekršila pravilo Occamove britve inzistirajući na manje vjerojatnom i složenijem objašnjenju koje je izbjegavalo najneposredniji i izravniji odgovor. Ako vidite da netko drži kamen i potom vas sljedećeg trenutka pogodi u glavu, nije teorija zavjere ako pomislite da je ta osoba bacila kamen na vas, umjesto da vas je slučajno pogodio sličan kamen koji je pao sa zgrade.

Najjednostavniji odgovor je često i onaj najtočniji jer predstavlja najkraći put između dvije točke.

Između aljkavih i opasnih istraživanja Kine i izbijanja virusa oduvijek je postojala ravna linija. A prava teorija zavjere bila je ona koju su UN, Kina i njihovi Big Tech saveznici gurnuli kroz naša grla.