SPENCER: Talibani se narugali ikonskoj fotografiji s Iwo Jime

Robert Spencer

Fox News je ove subote izvijestio da je “talibanska borbena postrojba pod nazivom Bataljun Badri 313 uočena kako patrolira Afganistanom u opremi američke proizvodnje i da je objavila jednu fotografiju koja kao da se ruga kultnoj fotografiji iz Drugog svjetskog rata, Podizanje zastave na Iwo Jimi”. Kad bismo danas u Americi imali razumnu političku kulturu, što, naravno, nemamo, talibanska bi pantomima Iwo Jime bila izlivena u bronci, postavljena na neko istaknuto mjesto u Washingtonu i nazvana Bidenovim spomenikom, kao vječni podsjetnik na izdaju i nesposobnost administracije Bidenovih rukovatelja.

Izvješće Foxa objašnjava da “propagandni videozapisi objavljeni ovaj tjedan na kanalima povezanim s talibanima prikazuju vojnike u malo poznatom Bataljunu Badri 313 koji nose američko i savezničko oružje i opremu za koju se čini da je ukradena od savezničke vojske tijekom patroliranja u dijelovima Kabula. Na jednog propagandnoj fotografiji, članovi Bataljuna Badri 313 podižu talibansku zastavu na sličan način kao šestorica marinaca koji su podigli američku zastavu na brdo Suribachi tijekom bitke na Iwo Jimi 1945. godine”.

To je ostavština Joea Bidena: opremanje talibana, odijevanje talibana, paradiranje talibana koji se šepure uokolo hvaleći se da su pobijedili jedinu svjetsku velesilu — to je ono što nam je donijelo samo osam mjeseci Bidenove administracije. I kao što je primijetio novinar Shiv Aroor iz India Today: “S obzirom da su talibani sad na vlasti, postoje svi razlozi da bi milicija mogla ojačati. Očekujte da ćete vidjeti mnogo više Badrija 313 u nadolazećim tjednima i mjesecima.”

Da. Kao što je Fox News primijetio, “SAD su između 2002. i 2017. godine afganistanskim snagama dale otprilike 28 milijardi dolara u naoružanju. Ali sad, ‘sve što nije bilo uništeno je u talibanskim rukama’, rekao je Reutersu američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.” To ispada jako puno, no čak ni Bidenovi rukovatelji nisu sigurni u razmjere katastrofe. Times of Izrael je u subotu izvijestio da “Washington još uvijek pokušava procijeniti razmjere američkog naoružanja i tehnologije koja je palo u ruke talibana nakon pada Afganistana, iako se vjeruje da je to značajno. Vjeruje se da materijal koji je stekla islamistička skupina uključuje stotine tisuće jurišnih pušaka, na tisuće oklopnih vozila, desetine zrakoplova, tenkova, artiljerije, snajperskih pušaka, naočala za noćno osmatranje i još mnogo toga.”

Talibani navodno nemaju stručnost za rukovanje svom tom opremom, ali moći će iskoristiti velik dio. No, kao i kod parodijske fotografije Iwo Jime, bitna je simbolička vrijednost. Matthew Henman iz Janesa objašnjava: “Ove zaplijene imaju veću propagandnu vrijednost za talibane od bilo kakvog stvarnog ujednačavanja sposobnosti.” Talibanske sposobnosti se možda podcjenjuju, no jesu li podcijenjene ili ne, nema sumnje da je propagandna vrijednost svega ovoga ogromna.

Jesu li Bidenovi rukovatelji doista toliko nesposobni? Ili je vjerojatnija tvrdnja Lare Logan Tuckeru Carlsonu, “Sjedinjene Države žele ovakav ishod”? Bilo kako bilo, ovo je svijet koji su nam dali: onaj u kojem se američka snaga ismijava, u kojem se američko bogatstvo rasipa i pada u ruke naših neprijatelja, u kojem čak i slike naših najslavnijih dana postaju predmet ismijavanja u jednoj od naših najgorih era. Još u veljači, Associated Press veselo je izvijestio da su se “u subotu mogli čuti kolektivni uzdasi olakšanja iz mnogih europskih glavnih gradova nakon što je američki predsjednik Joe Biden u svom prvom velikom vanjskopolitičkom obraćanju otkad je stupio na dužnost jasno dao do znanja da odbacuje ‘Amerika na prvom mjestu’ i transakcijski pristup svog prethodnika te pozvao na suradnju među Zapadnim saveznicima.” Der Spiegel je isto tako odahnuo: “Biden je održao upravo onakav govor kakav su Europljani željeli čuti — Amerika koja vas tapše po ramenima, koja ne kritizira i ne zahtijeva.”

Sad ponovno vidimo, u najslikovitijoj ilustraciji od džihadskog masakra u Benghaziju, što se događa u svijetu kad nemamo američkog predsjednika koji stavlja Ameriku na prvo mjesto. Ali Donald Trump je bio anomalija, zbog čega je na njega nasrnuo cijeli politički i medijski establišment te učinio sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da će napustiti dužnost 20. siječnja 2021. godine. Tog dana obećali su nam da se Amerika vratila!”. Ali Amerika koja se vratila je samoporažavajuća, zbunjena i opravdano predmet ismijavanja. Ako Amerika preživi Bidenovu eru kao slobodna nacija, taj bi se Bidenov spomenik doista trebao podignuti u Washingtonu, kao upozoravajuća priča o troškovima odstupanja od “Amerika na prvom mjestu” načela.