HANSON: Smrt znanosti

Victor Davis Hanson

Screenshot: YouTube/WPRI

Znanstvena metoda svojedobno je upravljala većinom popularnog američkog mišljenja.

Znanstvenici su nam savjetovali da empirijskim načinom ispitamo dokaze i podatke te nakon toga indukcijom dođemo do racionalnih hipoteza. Neprijatelji “znanosti” bili su politika, praznovjerje, predrasude i dedukcija.

A opet, sad se vraćamo našoj verziji srednjovjekovne alkemije i astrologije odbacujući tisućljeće znanstvene metode.

Razmotrite praznovjerja koja okružuju COVID-19.

Sad znamo iz podataka da prethodni slučaj COVID-19 pruža imunitet jednako snažan kao i cijepljenje. Zašto onda predloženi mandati cijepljenja Joea Bidena ignoriraju tu znanstvenu činjenicu? Dr. Anthony Fauci je na to pitanje naizgled ostao bez riječi.

Je li ovo još jedno od platonskih “plemenitih laži” znanstvene zajednice, kao kad je Fauci prošle godine uvjeravao javnost da nema potrebe za nošenjem maski? Kasnije je tvrdio da je lagao kako medicinskim profesionalcima ne bi ponestalo potrebnih zaliha.

Fauci je također odbacio mitske postotke potrebne za imunitet krda, očigledno u pokušaju uvjeravanja javnosti da nikad neće biti sigurna sve dok svaki Amerikanac ne bude zaštićen od COVID-19 izričito cijepljenjem.

I zašto je znanstvenoj zajednici bilo toliko teško postulirati moguće podrijetlo COVID-19? Neki od istih onih znanstvenika koji su se bavili istraživanjem dobivanja funkcije nadgledali su istragu u suradnji s kineskim vlastima. Oni su potvrdili unaprijed utvrđeni zaključak da virus nema previše veze s inženjeringom dobivanja funkcije. I vidjeli malo dokaza da je rođen u virološkom laboratoriju u Wuhanu. A opet, znanstveno mišljenje, novi dokazi i osnovna logika sugerirali su upravo suprotno.

Kako vlada može pritiskati građane da imaju moralnu dužnost — a uskoro i zakonsku obvezu — cijepiti se kad ne nalaže obavezno cijepljenje neprovjerenih izbjeglica koje pristižu iz Afganistana?

Kako vladina medicinska zajednica može u velikoj mjeri šutjeti kad će u tekućoj fiskalnoj godini u Sjedinjene Države ući nekih 2 milijuna stranih državljana — od kojih gotovo nitko nije cijepljen ili testiran na COVID-19?

Zašto mediji i vlada krive određene rase za izbijanje delta varijante na temelju toga da nisu dovoljno cijepljene? Zašto dužnosnici ne bi jednostavno zatražili od latinoameričkih i crnih zajednica da se cijepe što prije moguće? Podaci pokazuju da obje skupine imaju niže stope cijepljenja od bijele i azijske populacije.

Da li budne političke agende diskreditiraju znanost i narušavaju javno zdravlje?

Upravo tome smo svjedočili u lipnju 2020. godine, kad je više od 1.200 “zdravstvenih djelatnika” potpisalo peticiju u kojoj traži izuzeće od zaključavanja i karantena za prosvjednike Black Lives Matter koji su marširali u masama. I izmislili su medicinska opravdanja poput “od vitalnog značaja za nacionalno zdravlje” kako bi inzistirali na tome da je kršenje karantena na neki način bilo manje nezdravo od neizlaska na ulice.

Zašto su predsjednički kandidat Joe Biden i njegova sukandidatkinja Kamala Harris upozoravali američki narod uoči izlaska cjepiva da bi cijepljenje pod Trumpovom administracijom moglo biti nesigurno, čime su narušili povjerenje u cjepiva?

Zašto je medicinska zajednica uglavnom šutjela o takvom opasnom sabotiranju novih cjepiva, a nekoliko mjeseci kasnije postajala sve glasnija upozoravajući javnost da su bilo kakve sumnje u sigurnost tih Operacija Warp brzina cjepiva znanstveno pogrešne? Je li 20. siječnja 2021. došlo do nekakvog medicinskog otkrića koje je promijenilo njihov konsenzus?

Od nagrađivanja budnosti pri upisima na medicinske fakultete do stručnih recenzija znanstvenih radova, antiznanstvena manija zagadila je znanstvene pothvate.

“Kritička rasna teorija” nam apsurdno govori da nam je potreban rasizam kako bi se borili protiv rasizma.

“Kritička pravna teorija” nam suludo tvrdi da zakoni nemaju racionalnih osnova, već jednostavno odražavaju nejednakost moći.

“Moderna monetarna teorija” prkosi tisućljećima dokaza i osnovnoj logici tvrdeći da vlada jednostavno može štampati novac bez razmišljanja o uravnoteženju rashoda s prihodima ili inflaciji valute do njezine propasti.

Od korporacija sad traže da umjesto tržišnih realnosti, pravila ulaganja i ekonomskih podataka usvoje novu teoriju budne agende — “Ekološko, društveno i korporativno upravljanje (ESG)”.

Znanost umire; praznovjerje prerušeno u moralnost se vraća. I uskoro ćemo svi postati siromašniji, bjesniji i podjeljeniji.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.