HANSON: Povijest će samljeti istinu

Victor Davis Hanson

Screenshot: YouTube/WPRI

“Povijest će to sama otkriti.” To je ono što je senator Rand Paul (R-Ky.) nedavno odgovorio dr. Anthonyju Fauciju, čelniku Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

U žustroj kongresnoj razmjeni, Fauci je ismijao ideju da je pandemija COVID-19 nastala zbog istjecanja opasnog virusa, projektiranog u kineskom virološkom laboratoriju u Wuhanu — i dijelom financiranog od strane američkih zdravstvenih agencija, na zahtjev samog Faucija.

Fauci je ponudio argumente autoriteta pozivajući se na vlastitu stručnost, kao i na stručnost “službenih” stručnjaka.

No, istina je da postoji malo dokaza da je pronađena bilo koja životinjska vrsta zaražena virusom SARS-CoV-2 ili bliskim rođakom koji uzrokuje COVID-19 ili sličnu bolest.

Mnogi savezni zdravstveni stručnjaci sve više vjeruju da je virus stvorio čovjek. Neki tvrde da je to vjerojatno bio produkt istraživanja dobivanja funkcije koje je djelomično financirano bespovratnim sredstvima američke vlade.

Drugi priznaju da Fauci i dr. Peter Daszak — koji je bio uključen u istraživanje dobivanja funkcije, često u suradnji s Kinezima — nisu bili iskreni o punom opsegu svojih veza s laboratorijom u Wuhanu. No, usprkos kineskom otporu objavljivanju relevantnih podataka, povijest će na kraju razriješiti istinu — kao što to čini s većinom kontroverzi trenutka.

Prije pet godina, New York Times, Washington Post, većina mainstream medija i većina dvostranačkog Washington, D.C.-a, kao i političkog i vladinog establišmenta, inzistirali su da je Donald Trump bio u dosluhu s Rusijom kako bi namjestio izbore 2016. godine.

Kako bi podržali tu teoriju zavjere, oni su se fiksirali na takozvani Steelov dosje. To je navodno bio neovisni istraživački pothvat koji je detaljno iznio “dokaze” o Trumpovoj suradnji s Rusima u svrhu otimanja izbora Hillary Clinton.

Taj je navodno dokaz bio neizgovoreni temelj 22-mjesečne istrage posebnog savjetnika u koju je utrošeno 40 milijuna dolara i koju je vodio bivši šef FBI-a Robert Mueller.

Više od 650 dana, zemlja je bila opsjednuta s “ruskim dosluhom”. Kabelske vijesti, javna televizija i radio voditelji, zajedno s visoko pozicioniranim demokratima, gotovo svakodnevno su najavljivali skorašnji kraj Trumpove administracije.

Prenosili su glasine o Trumpovim navodno opscenim aktivnostima u Moskvi. Ispredali su priče o tajnim sastancima između članova Trumpove obitelji i ruskih operativaca te o navodnim putovanjima Trumpovih surogata na susrete s ruskim dužnosnicima.

Christopher Steele, arhitekt “dosjea”, desetljećima nije bio u Rusiji. Bio je plaćenik Clintonove kampanje — a neko vrijeme i samog FBI-a.

Pet godina kasnije, povijest je gotovo razriješila bajku koju su oni najmoćniji, najbogatiji i najutjecajniji Amerikanci u naciji svojedobno nametnuli javnosti.

Čini se kako specijalni tužitelj John Durham polako podiže optužnice protiv širitelja ove prijevare. Ranija podulja interna revizija glavnog inspektora Michaela Horowitza navela je prijestupe Ministarstva pravosuđa i FBI-a.

Muellerova istraga nije uspjela pronaći nikakve dokaze o dosluhu Rusije i Trumpa. Izvješće Odbora za obavještajne poslove Zastupničkog doma iz 2018. godine došlo je do istog zaključka.

Priznanje lažnih izjava bivšeg privremenog direktora FBI-a Andrewa McCabea, zajedno sa zločinačkim ispravljanjem sudskog dokumenta od strane FBI-ovog odvjetnika Kevina Clinesmitha, bili su drugi elementi iskrivljenog i neprofesionalnog ponašanja FBI-a.

I Mueller i bivši direktor FBI-a James Comey nisu mogli odgovoriti na temeljna pitanja pod prisegom o dosjeu i ulozi njegovih autora u širenju obmane o tajnom dosluhu. Muellerov je pravni tim, kao i sam Comey, uobičajeno širio glasine koje su potpirivale prijevaru o dosluhu.

Međutim, povijest to polako razrješava — unatoč odobrenom narativu dobro povezanih koji su zemlju doveli u zabludu u svrhu ostvarivanja svojih političkih ciljeva.

Jednog će dana povjesničari javnog zdravlja razotkriti punu cijenu zaključavanja većine Amerike kao reakciju na pandemiju COVID-19. Ono što su u ovom trenutku tabu teme — snažan prirodni imunitet koji je rezultat prethodne infekcije i užasna šteta koju je nanijela karantena — zarađuju osudu kulture otkazivanja, suspenziju zaposlenja i medijske klevete. No, uskoro će one vjerojatno postati prihvaćene kao činjenična istina.

Isto se može reći za histerične mitove koji okružuju nesretne nerede 6. siječnja na Kapitolu. Za nekih pet godina, povijest će nam pokazati da nije bilo zavjere, da nije bilo unaprijed planirane “pobune” — kao što je to FBI već zaključio.

Pokojni policajac s Kapitola Brian Sicknick nije bio ubijen kao što se to navodilo. Oni “naoružani” unutar Kapitola nisu nosili — a kamoli upotrijebili — vatreno oružje. Jedina nasilna smrt, ona Ashli Babbitt, bila je nenaoružana žena koju je smrtno ustrijelio policajac jer je pokušala ući kroz razbijeni prozor.

Samica, zatvor na neodređeno vrijeme i nehumani zatvorski uvjeti za neke od optuženih bit će prikazani kao u suprotnosti s Ustavom Sjedinjenih Američkih Država.

Drugim riječima, povijest će na kraju sve to razriješiti.

Ili kao što je filozof skeptik iz drugog stoljeća poslije Krista Sekst Empirik primijetio, istina naposljetku izlazi na vidjelo i ostvaruje se kozmička pravda: “Mlinsko kamenje bogova melje kasno, ali melje fino.”

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.