ELDER: Što će se dogoditi ako Vrhovni sud poništi odluku Roe protiv Wadea?

Larry Elder

Screenshot via YouTube/Andy

Vrhovni sud, u slučaju koji uključuje pobačaj, možda, ponavljam, možda poništi ili barem dramatično smanji opseg Roe protiv Wadea, slučaja iz 1973. godine koji je poništio zakone protiv pobačaja u svim državama. Prije šesnaest godina napisao sam sljedeće:

Tim Russert s NBC-a citirao je suca Anthonyja Scaliju, rekavši: “[Citat Scalie] možda će iznenaditi neke ljude: … ‘Kad bi savezna država dopustila pobačaj na zahtjev, ja bih mirne savjesti mogao glasati protiv pokušaja da se taj zakon poništi. … Imam religiozne poglede na tu temu, ali oni nemaju nikakve veze s mojim poslom.'” Obratite pažnju na Russertovu tvrdnju da bi to “moglo iznenaditi neke ljude”.

Razlog ovog “iznenađenja” su ljevičari u akademskim krugovima, mainstream medijima i Hollywoodu koji zbunjuju ljude po tom pitanju. Roe nije legalizirao pobačaj. Umjesto toga, Sud je otkrio “pravo na privatnost” — koje nije spomenuto nigdje u Ustavu.

Nakon nominacije Johna Robertsa za mjesto na Vrhovnom sudu, novinar Los Angeles Timesa napisao je: “Predsjednica Nacionalne organizacije za žene (NOW), Kim Gandy, upozorila je da je od svih kandidata za visoki sud koje Bush razmatra Roberts jedan od najekstremnijih kad se radi o pitanju poništavanja presude Roe protiv Wadea koja je legalizirala pobačaj (naglasak dodan)”. Legalizirala pobačaj?

Naši su Očevi osnivači ograničili dužnosti, ovlasti i obveze savezne vlade, prepustivši ostatak ljudima i samim državama. To uključuje i pobačaj.

Godine 1971., gotovo dvije godine prije Roe protiv Wadea, Vrhovni je sud presudio u slučaju Sjedinjene Države protiv Vuitcha, njihovom prvom slučaju koji uključuje pobačaj. Presuda je potvrdila zakon Kolumbijskog distrikta koji dopušta pobačaj samo radi očuvanja života ili “zdravlja” žene. Sud je, međutim, velikodušno definirao zdravlje tako da uključuje “psihičko i fizičko blagostanje”. To je učinkovito omogućilo pobačaj iz gotovo bilo kojeg razloga.

Godine 1972., godinu dana prije Roe protiv Wadea, 13 država — uključujući Kolorado, Kaliforniju, Oregon i Sjevernu Karolinu — dopuštalo je pobačaj iz razloga koji uključuju mentalno ili fizičko zdravlje majke, silovanje, incest i deformaciju fetusa. New York je dopuštao pobačaj na zahtjev do 24. tjedna trudnoće, a slični su zakoni vrijedili i na Aljasci, Havajima i Washingtonu. Mississippi je dopustio pobačaj radi silovanja i incesta, dok je Alabama dopuštala pobačaj zbog fizičkog zdravlja majke. Trideset i jedna država dopuštala je pobačaj samo da bi se spasio život majke.

Što će se dogoditi u svijetu nakon Roe protiv Wadea?

USA Today je proveo analizu po državama. Njihova analiza očekuje da će 11 “konzervativnih država” odmah donijeti zakone koji zabranjuju pobačaj. Ali te “konzervativne države” imale su 2000. godine samo 122 pružatelja usluge pobačaja, manje od 7% od 1.819 pružatelja pobačaja u zemlji. “Većina od tih 122 pružatelja (65) nalazi se u Teksasu”, piše USA Today. Ako snage pro-izbora mogu zadržati Teksas (vrlo moguće, s obzirom na sklonost žestoke demokratske manjine da pobjegne u Oklahomu kako bi zakonodavnom tijelu uskratila kvorum kad su njihovi članovi lošeg raspoloženja) ostaje nam 57 pružatelja. Ako se demokrati koji kontroliraju zakonodavna tijela Alabame i Arkansasa odluče ponašati kao demokrati, a ne diksikrati, taj bi ukupan broj mogao pasti na 36.”

To nam ostavlja osam “konzervativnih država” sa samo 36 pružatelja pobačaja među njima — već težak zadatak za svaku ženu koja traži pobačaj u tim državama. U njih šest — Mississippiju, Kentuckyju, Dakotama, Missouriju i Nebrasci — žena ne može pronaći pružatelja usluge pobačaja u 97% do 98% okruga tih država.

Drugim riječima, kako stvari trenutačno stoje, konzervativne države svode pobačaj na gotovo nepostojanje, tako da se svijet nakon Roea, barem u tim državama, malo mijenja.

Usprkos podršci NOW-a, čini se da su obični Amerikanci oprezni u pogledu opsega Roea. Da, prema nedavnoj anketi CBS-a, 59% Amerikanaca naziva Roea “dobrom stvari”. No, kad ih se pritisne na malo konkretniji odgovor, ljudi daju odgovore koji dramatično mijenjaju sliku. Samo 25% želi pobačaj na zahtjev — što je učinkovito pozicija Roea. Četrnaest posto želi dopuštenje pobačaja s više ograničenja; 38% želi dopuštenje pobačaja u slučajevima silovanja, incesta i spašavanja života žena; 15% želi dopušteni pobačaj samo su slučaju spašavanja života žena; a 3% želi njegovu zabranu. Kad se sve zbroji, 70% njih želi veća, a ne manja ograničenja pobačaja.

S poništenjem presude Roe protiv Wadea, Vrhovni sud govori ovo: Tamo gdje Ustav ne pruža posebne ovlasti saveznoj vladi — ne miješajte se.

To bi moglo iznenaditi neke ljude.

Larry Elder je američki konzervativni radijski voditelj, pisac i odvjetnik.