SHELLENBERGER: Pobuna nizozemskih poljoprivrednika protiv zelenih elita

Michael Shellenberger

Screenshot: YouTube

Čak i Mick Jagger suosjeća.

“Zijn er ook boeren?” povikao je Mick Jagger, na nizozemskom, u mikrofon na koncertu Rolling Stonesa u Nizozemskoj prošlog tjedna. “Ima li poljoprivrednika u kući?”

Nizozemski poljoprivrednici čine malo vjerojatni cause célèbre. Za početak, većina njih je konzervativna, a ne liberalna. I bore se protiv strožih ekoloških propisa, a ne za njih.

Usprkos tome, oni pridobivaju liberalno orijentirane ljude poput mene koji simpatiziraju obiteljske poljoprivrednike koji nam daju kruh svagdašnji, a opet primaju toliko malo poštovanja od vladajućih društvenih elita.

A sad potiču prosvjede drugih poljoprivrednika diljem Europe, uključujući Njemačku, Poljsku i Italiju. Zajedno s prosvjedima koji su srušili vladu Šri Lanke, oni predstavljaju rastuću globalnu pobunu protiv zelenih elita.

Hvalio sam nizozemsku vladu jer je razumna u pitanjima poput klimatskih promjena. Prošle je godine prihvatila nuklearnu energiju, kao jedna od prvih Zapadnih zemalja koja je to učinila nakon što je nesreća u Fukushimi 2011. godine prestrašila svijet.

No, šokirao me loš odnos vlade prema svojim poljoprivrednicima. Premijer je nedavno prosvjednike nazvao “šup*ima” i frknuo “Nije prihvatljivo stvarati opasne situacije”. A opet, nizozemski policajac je bio taj, a ne poljoprivrednik, koji je neobjašnjivo pucao na 16-godišnjaka koji je vozio traktor. Srećom, nije bio ozlijeđen.

I dok onečišćenje dušikom pogoršava klimatske promjene, vlada kaže da je glavna motivacija za njegovo smanjenje zaštita prirodnih područja. Znanstvenici kažu da su u 118 od 162 nizozemska prirodna rezervata depoziti dušika 50% veći nego što bi trebali biti.

Nizozemci bi bez sumnje trebali učiniti više kako bi zaštitili svoja prirodna područja. Zemlja proizvodi četiri puta više onečišćenja dušikom od europskog prosjeka, zbog svoje intenzivne stočarske poljoprivrede.

Nizozemska je najveći izvoznik mesa u Europi i drugi najveći izvoznik hrane na svijetu nakon Sjedinjenih Država, što je nevjerojatan podvig za naciju upola manju od Indiane. Izvoz hrane donosi više od 100 milijardi dolara prihoda godišnje. Stručnjaci pripisuju uspjeh zemlje tome što su poljoprivrednici prihvatili tehnološke inovacije.

No, čak i mnogi na političkoj ljevici kažu da su zahtjevi vlade preekstremni, temeljeni na radikalnih zelenim fantazijama i sumnjivoj znanosti. “To se čini vrlo brzim”, rekao je Wim de Vries, profesor na Sveučilištu Wageningen koji je prije 10 godina iznio alarmantne tvrdnje o “planetarnim granicama”.

Što se točno događa?

Ne radi se o onečišćenju

Vlada zahtjeva smanjenje onečišćenja dušikom od 50% do 2030. godine. Taj bi iznos zahtijevao smanjenje stoke za jednu trećinu ili više i tako bankrotirao mnoge poljoprivrednike.

A poljoprivrednici kažu da je vladin model mjerenja onečišćenja netočan. Kažu da mjerenja u blizini morske vode iskrivljuju izračune dušika.

Podaci pokazuju da se onečišćenje amonijakom iz gnojiva već smanjilo za gotovo 70% od 1990. godine. A poljoprivrednici kažu da će nastaviti smanjivati onečišćenje jer uvode jeftine, zdravorazumske popravke poput razrjeđivanja gnojiva s vodom, ubrizgavanja gnojiva u tlo i češće pranje podova štala.

Nizozemska je nešto poput modela za učinkovito korištenje dušičnih gnojiva u poljoprivredi. Od ranih 1960-ih, Nizozemska je udvostručila svoje prinose uz korištenje istih količina gnojiva. Teško je ne zaključiti da politika i zelena ideologija, više nego znanost i razum, motiviraju odluku vlade.

Nizozemska ima sustav izdavanja dozvola za onečišćenje dušikom od 2015. godine, ali to nije zadovoljilo zelene skupine, koje žele vidjeti značajan pad u proizvodnji mesa. Ljevičarska zelena stranka, D66, pridružila se vladajućoj koaliciji u siječnju pod uvjetom da vlada prepolovi broj stoke.

“Postoji mala skupina ljevičarskih ljudi, od kojih su mnogi vegetarijanci, koji su 35 godina iznosili argumente za smanjenje broja stoke”, rekao mi je Jan Cees Volgelaar, bivši predsjednik nacionalne udruge proizvođača mlijeka.

Poljoprivrednici sumnjaju da je motivacija vlade smanjiti poljoprivredna zemljišta kako bi se moglo izgraditi više stanova za rastuću imigrantsku populaciju u zemlji. Oni ukazuju na izjave ministra prirode i dušika, “Nama je potrebna brzina jer su nam potrebne kuće”, koju je ponovio i premijer.

U međuvremenu, mnogi ističu državnu zastavu naopačke u znak solidarnosti s poljoprivrednicima.

Nova anketa, objavljena prije dva dana, pokazuje da bi u slučaju održavanja izbora ovog trenutka vladajuća stranka VVD izgubila 13 od svojih 34 mjesta u parlamentu, dok bi njezina saveznička stranka D66 izgubila 11 od svojih 24 mjesta. Nasuprot tome, stranka poljoprivrednika, “Pokret poljoprivrednika-građana”, ili BBB, koja je osnovana prije samo tri godine, od samo jednog mjesta došla bi na 20.

Još nije kasno da vlada promijeni mišljenje. Prošle je godine bila pionir u svom razumnom prihvaćanju nuklearne energije. Mogla bi ponovno biti pionir odbacivanjem zahtjeva radikalni hzelenih i prihvaćanjem inkrementalnijeg pristupa onečišćenju koji se temelji na znanosti i tehnologiji.

Uostalom, kad izgubite Micka Jaggera, izgubili ste svijet.

Michael Shellenberger je “Heroj okoliša” časopisa Time i predsjednik Environmental Progress, neovisne istraživačke organizacije.