12 stvari koje trebate znati o izvještaju Glavnog inspektorata o FBI istrazi Hillary/Trump

Ben Shapiro

Screenshot/ABC News

Izvješće Glavnog inspektorata Odjela za pravosuđe o FBI-jevom ponašanju u istrazi Hillary Clinton i njezinih e-mailova je prilično optužujuće. Unatoč nastojanju da se većina akcija FBI-a prikažu kao razumne, one jednostavno ne ispadaju takvima. Evo nekih najvažnijih točaka:

  1. Agenti FBI-a, Lisa Page i David Strzok, slali su si tekstualne poruke u kojima govore o zaustavljanju Trumpa. Kao što je već izvješteno, Strzok je poslao tekst Page u kojem navodi da će “zaustaviti to” —  ‘to’ znači Trumpov izbor. Ovo je očita indikacija njegove političke pristranosti. Izvješće IG-a (Inspector General – Glavni inspektorat) otkrilo je da tekstovi “potencijalno ukazuju ili izgledaju kao da su istražne odluke bile pod utjecajem pristranosti ili neprimjerenih razmatranja”. U izvješću se dodaje: “ne samo da je indikativno pristrano stanje uma, već, što je još ozbiljnije, podrazumijeva spremnost poduzimanja službenih akcija kako bi se utjecalo na izborne izglede predsjedničkih kandidata. Ovo je antitetično temeljnim vrijednostima FBI-a i Ministarstva pravosuđa.” Izvješće je utvrdilo da odluke Strzok i Page nisu utjecale na istragu o Hillary Clinton – ali ovo izvješće nije obuhvatilo istragu o Rusiji.
  2. Comey je zaključio da će pustiti Hillary u proljeće 2016. Iako Comey svoju odluku nije službeno objavio sve do srpnja 2016., još u proljeće 2016. je odlučio da će pustiti Hillary. Također je bio odlučan u svojoj namjeri da napravi neovisnu najavu kako bi zaštitio “širi osjećaj pravde u zemlji — da su stvari fer, da nisu namještene i da su neovisne.” Prijetio je da će imenovati specijalnog tužitelja, ali prema izvješću, nikada ga nije ozbiljno razmotrio.
  3. Comey je dramatično ublažio svoju izjavu o Hillary. Izvorna izjava o Hillary govorila je da je bila “izuzetno nemarna”; to je izmijenjeno u “ekstremno neoprezna”. Izjava je izmijenjena od “vrlo vjerojatno” (da je Hillary bila hakirana od stranih sila) u “moguće”. I, na kraju, izvorna izjava spominje Baracka Obamu kao jednog od onih koji su razmjenjivali e-mailove s Hillary; njegovo ime je uklonjeno.
  4. Comey je čovjek koji traži slavu. Već je prije sastanka na pisti odlučio da će dati svoju izjavu o Hillary. On je “priznao da je poduzeo svjesnu odluku da ne obavijesti rukovodstvo Odjela o svojim planovima da napravi odvojenu izjavu jer je bio zabrinut da će primiti instrukcije da to ne učini.” Jezik IG izvješća je osuđujući: “Utvrdili smo da je Comeyeva odluka o davanju izjave bila rezultat njegovog uvjerenja da je samo on vjerodostojna osoba koja može dati obrazloženje odluke da se ne podigne optužnica protiv Clinton i da je morao održati konferenciju za novinare kako bi zaštitio FBI i Odjel od moguće velike štete koja se mogla pojaviti u slučaju da to nije napravio. Iako nismo pronašli nikakve dokaze da je Comeyeva izjava bila rezultat pristranosti ili nastajanja da utječe na izbore, nismo našli razumno ili uvjerljivo opravdanje za njegovo davanje izjave.”
  5. Ministarstvo pravosuđa (DOJ) i FBI promijenili su zakon kako bi Hillary oslobodili optužbe. IG navodi kako bi na temelju presedana Hillary morala demonstrirati stanje uma koje bi bilo “toliko neprihvatljivo da bi gotovo sugeriralo svijesnu namjeru”. To nije dio zakona.
  6. FBI je teško upropastio ponovno otvaranje slučaja Hillary. Izvješće IG-a otkrilo je da je agent u vezan za slučaj Anthonyja Wienera primijetio Hillaryne e-mailove 26. rujna, a 28. rujna je obavijestio ured u New Yorku. Zamjenik direktora FBI-a Andrew McCabe saznao je to istog dana. Zatim je to napomenuo Comeyu — i nitko nije to spominjao gotovo mjesec dana, sve do prije izbora. Kao što navodi izvješće: “Otkrili smo da su ravnatelji FBI-a i FBI-ov Midyear (kodno ime za istragu protiv Hillary – op. a.) tim , najkasnije do 29. rujna, saznali gotovo sve činjenice koje je krajem listopada FBI naveo kao opravdanje za dobivanje naloga za pretragu Wienerovog laptopa.” Comey je rekao da nije znao da je Anthony Wiener bio oženjen s Humom Abedin (Hillaryna pomoćnica – op. a.).
  7. FBI agenti dali su prioritet istrazi o Rusiji nad ponovnim otvaranjem istrage o Hillary. Prema izvješću: “Neuspjeh djelovanja FBI-a krajem rujna ili početkom listopada još je manje opravdano kad se uzmu u obzir sva pažnja i sredstva koje su FBI uprava i neki članovi Midyear tima posvetili drugim aktivnostima vezanima za Midyear istragu tijekom istog razdoblja.” Na što se fokusirao FBI? Comeyev govor, koji je bio kontra onoga što je javnost percipirala na temelju njegove najave 5. srpnja; i istraga o Rusiji. Izvješće IG-a objašnjava: “Štoviše, s obzirom na opsežne resurse FBI-a, činjenica da su Strzok i nekolicina drugih FBI članova Midyear tima bili dodijeljeni istrazi o Rusiji, koja je bila izuzetno aktivna tijekom tog perioda u rujnu i listopadu, nije bila opravdanje da se u to vrijeme ne pokrene nikakva akcija što se tiče Wienerovog laptopa… Prilikom procjene o davanju prioriteta istrazi o Rusiji nad istragom vezanom za Midyear tim i novim istražnim dokazima pronađenim na Wienerovom laptopu, bili smo posebno zabrinuti zbog tekstualnih poruka poslanih od strane Strzoka i Page koje su potencijalno dale naznake da su istražne odluke bile pod utjecajem predrasuda ili nepravilno razmatrane. Većina tekstualnih poruka postavljalo je pitanja vezana za istragu o Rusiji, a implikacije nekih od tih poruka, pogotovo Strzokova poruka od 8. kolovoza (“zaustaviti ćemo” kandidata Trump od izbora), bile su da je Strzok bio voljan poduzeti službenu akciju kako bi utjecao na izborne izglede predsjedničkog kandidata. Pod takvim okolnostima, nismo se uvjerili da je Strzokova odluka o davanju prioriteta istrazi o Rusiji nad istragom vezanom za Midyear tim  i novim istražnim dokazima pronađenim na Wienerovom laptopu bila bez predrasuda.”
  8. Comey je otkrio Kongresu da je ponovno otvorio istragu jer je mislio da će Hillary pobijediti i s time je htio sačuvati njezin legitimitet. Evo što izvješće izričito kaže: “utvrdili smo da je njegova odluka bila rezultat nekoliko međusobno isprepletenih čimbenika koji su se nadovezali na njegovu zabrinutost da bi ne slanje pisma naštetilo FBI-u i njegovoj sposobnosti da ga vodi, i njegovo mišljenje da će kandidatkinja Clinton pobijediti na izborima i da bi se mogla smatrati nezakonitom predsjednicom ako bi javnost doznala za informaciju nakon izbora.” Comey nije razgovarao s nikim iz Ministarstva pravosuđa o objavljivanju pisma.
  9. Pet zasebnih agenata je slalo Pro-Clinton, Anti-Trump tekstove — od kojih su mnogi implicirali korištenje službenih ovlasti kako bi naštetili Trumpu. Izvješće IG-a je brutalno. Ne samo da je tih pet agenata raspravljalo o svojoj podršci Clintonove, već se “činilo da miješaju politička mišljenja s raspravama o Midyear istrazi”. Jedan agent je poslao test da “nitko neće pro[ganjati][Hillary Clinton] čak i ako nađemo nešto jedinstveno povjerljivo” nakon otkrića na Wienerovom laptopu; Page je tekstala o mogućnosti intervjuiranja Clinton s manje agenata prisutnih u sobi pošto je “ona možda naš slijedeći predsjednik”, sa Čime se Strzok složio; Page je tekstala Strzoku “možda si namjeravao ostati tamo gdje jesi da bi mogao zaštititi zemlju od te napasti”, na što je Strzok odgovorio “pokušati ću tako tome pristupiti… Ja mogu zaštititi našu zemlju na više razina, nisam siguran da to pomaže… “; Strzok je tekstao Page: “Zaustavit ćemo to”, ‘to’ znači Trumpov izbor; Strzok je tekstao Page o “polici osiguranja” protiv Trumpove pobjede, a potom se ispričao da je samo htio provesti bržu istragu; jedan drugi odvjetnik FBI-a je tekstao “Vive le resistance” (Živio otpor – op. a.) nakon izbora; nakon izbora, Strzok je poslao tekst u vezi istrage specijalnog tužitelja: “Za sebe, i ovaj slučaj, osobno imam osjećaj nedovršenog posla”.
  10. Comey, Strzok i Page koristili su osobne e-mailove u obavljanju FBI poslova. Možda je to razlog zašto su tako lako pustili Hillary — svi oni su sudjelovali u sličnoj aktivnosti.
  11. Zaposlenici FBI-a redovito su curili informacije tisku. Prema izvješću IG-a: “identificirali smo brojne zaposlenike FBI-a, na svim razinama organizacije, koji nisu imali nikakvih službenih razloga da budu u kontaktu s medijima, a koji su svejedno često kontaktirali s njima.” FBI agenti su također primali “benificije od novinara”, kao što su golf izleti, pića i jela.
  12. Bivši pomoćnik državnog odvjetnika Peter Kadzik trebao je biti diskvalificiran iz slučaja. Dok je Hillary bila pod istragom, Kadzik je pokušavao sinu naći posao u Hillarynoj kampanji. Također je poslao e-mail Johnu Podesti, šefu Clintonove kampanje, koji je uključivao raspored objavljivanja Clintonovih e-mailova u javnost.

Više u dolasku…