‘Francuska ne pripada Francuzima!’: Stotine ilegalnih migranata okupiralo zračnu luku u Parizu

Joseph Curl

Stotine ilegalnih migranata uletjelo je u ponedjeljak u zračnu luku Charles de Gaulle u Parizu tražeći odobrenje stalnog boravka.

“Francuska ne pripada Francuzima! Svatko ima pravo biti ovdje!”, vikao je jedan migrant u videu objavljenom na Twitteru.

Snimka pokazuje stotine ilegalnih migranata koji okupiraju Terminal 2 kako bi prosvjedovali protiv Air France i njihove umiješanosti u deportacije, istodobno zahtijevajući stalno prebivalište. Prosvjednici su pozvali zrakoplovnu luku da “zaustavi bilo kakvo financijsko, logističko ili političko sudjelovanje u deportacijama”.

Skupina se naziva “Crnim prslucima”, slično “Žutim prslucima” koji već mjesecima prosvjeduju protiv vlade Emmanuela Macrona. Crni prsluci zahtijevaju razgovor s premijerom Macrona, Edouardom Philippeom.

“U službenom priopćenju, skupina je rekla da želi sastanak s gosp. Philippeom kako bi razgovarali o politici azila u zemlji”, izvijestio je Daily Mail.

“Nije slučajno da smo se našli na ovom mjestu “, izjavila je skupina, usred izvješća da je odabrala zračnu luku zbog blizine grada Le Mesnil-Amelota, mjesta administrativnog prihvatnog centra za migrante.

Izaslanstvo Air Francea sastalo se sa skupinom u nedjelju, izvijestile su lokalne novine Le Parisien.

No, jedan je migrant rekao novinama da će se prosvjedi nastaviti sve dok se ne ispune zahtjevi.

“Ciljali smo Air France, a uslijedit će i druge akcije”, rekao je.

Okupacija je došla usred prosvjeda francuskog pokreta “Žutih prsluka”, koji su počeli zbog reformi poreza na gorivo i koji se nastavlja svake subote već više od šest mjeseci, što je dovelo do nekih 4.000 ozljeda.