Anketa otkrila da 1 od 20 Europljana nikad nije čuo za holokaust

Hanna Bogorowski

Anketa koja je ispitivala više od 7.000 Europljana diljem kontinenta, otkrila je da holokaust možda uskoro neće biti općepoznati pojam, jer jedan od 20 Europljana priznaje da nikad nije čuo za događaj koji je uključivao masovna ubojstva gotovo 6 milijuna Židova, 7 milijuna Sovjeta i 2 milijuna ne-židovskih poljskih civila.

Anketa koju je provodio CNN/ComRes i koja je objavljena u utorak, intervjuirala je više od 1.000 ljudi u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Poljskoj i Švedskoj i otkrila nedostatak znanja o holokaustu i stavovima prema Židovima, kao i muslimanima i ostalim manjinskim zajednicama.

Iako je holokaust nedvojbeno jedan od najtragičnijih događaja prošlog stoljeća, jedan od 20 Europljana priznao je da nikad nije čuo za njega.

Broj ispitanika koju nikad nisu čuli za holokaust osobito je eskalirao među mlađim ljudima u Francuskoj, u kojoj je jedan od petorice ispitanika između 18 i 34 godine odgovorio da nikad nije čuo za taj povijesni događaj.

Anketa CNN/ComRes otkrila je složene stavove prema Židovima u Europi glede Izraela, Židova, holokausta i antisemitizma.

Otprilike jedan od pet ispitanika vjeruje kako je antisemitizam u njihovim zemljama “bio odgovor na svakodnevno ponašanje židovskog naroda”, dok gotovo 30 posto ispitanika misli da je antisemitizam rezultat izraelskih akcija.

Jedna trećina ispitanika, vjerojatno onih koji su svjesni holokausta, misli da Izrael koristi tragediju kako bi “opravdao svoje akcije”, dok jedna trećina također vjeruje da židovski narod koristi holokaust u svrhu unaprjeđenja vlastite agende, navodi CNN.

U isto vrijeme, Europljani vjeruju da je važno očuvati povijest holokausta i komemorirati događaje kako bi se izbjegle slične tragedije u budućnosti. Dvije trećine Europljana vjeruje u to, kao i 80 posto ispitanika u Poljskoj, navodi se u anketi.

Oko trećina anketiranih Europljana, s višim brojkama među Nijemcima, Austrijancima, Poljacima i osobito Mađarima, misli da komemoracija holokausta odvraća od nekih drugih, aktualnijih tragedija.

Anketa je također dala uvid u stavove Europljana prema ostalim manjinama.

“Dok 10% Europljana priznaje kako ima nepovoljan stav prema Židovima, 16% njih drži negativne stavove o LGBT+ osobama, 36% njih reklo je kako drži nepovoljne stavove prema imigrantima, 37% je to reklo za muslimane, a 39% njih izrazilo je isti stav u vezi romskog naroda”, otkrila je anketa.

Anketa CNN/ComRes intervjuirala je online 7,092 odraslih osoba iz sedam zemalja između 7. rujna i 20. rujna. Podaci su obrađeni tako da reprezentiraju svaku zemlju zasebno na temelju dobi, spola i regije.