WALSH: Pete Buttigieg pokušao koristiti Bibliju kao argument za pobačaj tik do rođenja. On je, kao i uvijek, divlje u krivu.

Matt Walsh

Demokratski predsjednički kandidat i nadobudni teolog Pete Buttigieg pojavio se prošlog tjedna u radijskoj emisiji kako bi širio svoju verziju Evanđelja. Na pitanje o “obračunu između Republikanske stranke i kršćanstva” (što god to značilo), Buttigieg se prvo požalio na potpredsjednika Mikea Pencea, da bi potom tvrdio da Biblija kaže kako bebe nisu žive sve dok se ne rode. Obje te stvari zahtijevaju pobliže razmatranje.

Evo što je gradonačelnik Pete imao za reći o Penceu: “Mislim, ako ste u svijetu Mikea Pencea, gdje je kršćanstvo povezano sa, znate, vrstom krute seksualne etike … I on misli da bi ovaj predsjednik trebao biti moralni, jednako kao i politički lider ove zemlje.”

Kad bih savjetovao Mikea Pencea, preporučio bih mu da razmisli o traženju zabrane prilaska, za svaki slučaj. Buttigiegova opsesija prešla je iz samo bizarne u onu patološku. Čini se kako uvlači Pencea u svaku raspravu, bez obzira koliko se morao rastegnuti kako bi napravio poveznicu. U međuvremenu, Pence ima samo lijepe riječi za Buttigiega, iako ne provodi previše vremena razmišljajući o njemu. Možda je to razlog zašto Buttigiegova opsesija iz dana u dan postaje sve mahnitijom. On nije tip čovjeka koji može tolerirati ignoriranje.

Sad, evo Buttigiegovih razmišljanja o pobačaju i Bibliji: “Postoji mnogo dijelova Biblije koji govore o tome kako život započinje s prvih dahom. I to je nešto što možemo različito protumačiti … Većina Amerikanaca može se složiti s idejom, u redu, možda ću povući crtu ovdje, ti bi možda povukao crtu ondje, ali najvažnija stvar jest ta što bi osoba koja povlači crtu trebala biti žena koja donosi odluku.”

Ovdje postoji toliko mnogo logičkih i teoloških problema da je teško odlučiti odakle započeti. Prije svega, misli li doista navodno pobožni Pete da su žene jedini autoritet koji odlučuje gdje “povući crtu”? Ako je tako, on je stavio njihovu riječ iznad Božje. Svaki kršćanski vjernik mora priznati da je Bog autor i, stoga, onaj koji definira život. Ne može se razviti koherentna koncepcija kršćanskog Boga ako mu isključivo ne priznajemo tu moć.

Buttigieg to mora znati jer citira — zapravo, unakazuje — Bibliju u nastojanju opravdavanja svog stajališta. Gdje je tih “mnogo dijelova” koji navodno diskvalificiraju nerođene kao ljude? Nisam svjestan niti jednog dijela koji čak najmanje nagovještava tu mogućnost. Jedini odlomak iz Svetog pisma koji se nalazi unutar 100 milja onoga što Buttigieg tvrdi je Postanak 2:7, koji navodi: “Tada načini Gospodin Bog čovjeka (Adama) od praha zemaljskoga i udahnu mu u lice dah života. Tako postade čovjek živo biće.”




Kakve to veze ima s raspravom o pobačaju? Točno ništa. “Dah života” je pjesnički jezik. Ne trebamo zamišljati Boga doslovno nagnutog s neba kako bi Adamu dao umjetno disanje. A čak i kad bi ga zamišljali tako, stvaranje svakog sljedećeg čovjeka ne izjednačava se sa stvaranjem Adama. Adam je nastao iz praha zemaljskoga. Vi i ja nismo. Eva je nastala iz Adamova rebra. Vaša majka nije. Proces stvaranja djeteta u 2019. godini nije isti kao proces stvaranja Adama i Eve. Zna li Buttigieg uopće odakle dolaze bebe?

Međutim, Biblija doista sadrži mnoge stihove koji se tiču pitanja pobačaja. Ali svaki od njih potvrđuje dostojanstvo i vrijednost nerođenog života. Neki od primjera:

“Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te.” (Jeremija 1:5)

“Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao.” (Psalam 139:13-14)

“Znajte da je Jahve Bog; on nas stvori, i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove.” (Psalam 100:3)

“Čim je Elizabeta čula pozdrav Marijin, zaigra dijete u utrobi njezinoj, i Elizabeta se napuni Duha Svetoga. … Jer evo, čim pozdrav tvoj dođe u uši moje, zaigra dijete od radosti u utrobi mojoj.” (Luka 1:41, 44)

A da ne govorimo o odredbi “ne ubij” u Deset zapovijedi.

Naravno, za kršćane, najdefinitivnija biblijska izjava u vezi pobačaja ne može se svesti na jedan određeni stih. Kršćani vjeruju da je sam Bog došao na Zemlju kao “fetus” u utrobi Svoje majke. Sam Bog je jednom bio nerođen. Ako su nerođeni podljudi, to bi značilo da je sam Bog jednom bio takav. Takva je tvrdnja heretička i ekstremno bogohulna. Dugo postoje hereze koje tvrde da je Isus bio čovjek, ali ne i Bog ili da je Isus bio Bog, ali ne i čovjek. Buttigieg ide još dalje, tvrdeći da je Isus bio manje od čovjeka dok je još uvijek bio Bog.

Naravno, nema razloga za raspravu o pobačaju pod kristološkim uvjetima. Mi znamo iz znanosti da su nerođena djeca i živa i ljudska. O toj činjenici nema sumnje. To nije za raspravu i niti jedan vjerodostojni znanstvenih na Zemlji ne bi raspravljao o tome. Buttigieg je taj, a ne Mike Pence, koji želi ovo pretvoriti u vjersku raspravu. I, kako se ispostavilo, zna toliko o Bibliji koliko zna i o biologiji. Što znači da o obje stvari nema pojma.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.