Objavljeni transkript poziva predsjednika Trumpa u Ukrajinu rasplinuo najnoviju narativu o opozivu

Katie Pavlich

Screenshot: YouTube/NBC News

Ministarstvo pravosuđa objavilo je necenzurirani transkript telefonskog poziva između predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Poziv se održao u srpnju, a upućen je iz Situacijske sobe Bijele kuće. On ne pokazuje nikakve naznake da je predsjednik Trump pritiskao Zelenskog kako bi ovaj pokrenuo istragu o sinu bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, Hunteru, u zamjenu za vojnu pomoć. Ovu akciju je lažno objavio zviždač i naveo demokrate na Kapitolu da pokrenu postupak za opoziv.

“Puno je govora o Bidenovom sinu, da je Biden zaustavio tužbu i mnogo ljudi želi saznati o tome, tako da što god možete učiniti s državnim odvjetnikom [Barrom] bilo bi sjajno. Biden se naveliko hvalio da je zaustavio optužnicu, tako da ako možete saznati o tome… To mi zvuči grozno”, rekao je Trump.

“Želio sam vam reći o tužitelju. Prije svega, razumijem i upoznat sam s tom situacijom. Budući da smo osvojili apsolutnu većinu u našem Parlamentu, sljedeći glavni tužitelj bit će 100% moja osoba od povjerenja, moj kandidat, koji će biti odobren od strane parlamenta i započeti svoj posao novog tužitelja u rujnu. On ili ona će proučiti situaciju, osobito kompaniju koju ste naveli u ovom pitanju. Pitanje istrage slučaja zapravo je pitanje jesmo li povratili poštenje, tako da ćemo se pobrinuti za to i raditi na istrazi slučaja”, odgovorio je Zelenskij.

“Siguran sam da ćete nekako uspjeti riješiti. Čuo sam da se prema tužitelju postupalo vrlo loše i da je on bio vrlo pošteni tužitelj, tako da vam želim sreću sa svime. Imate mnogo kvalitetnih osoba. To je odlična zemlja. Imam mnogo ukrajinskih prijatelja, oni su odlični ljudi”, rekao je Trump.




New York Times izvijestio je ranije ove godine da se Biden hvalio kako je sredio otpuštanje tužitelja u pitanju pod prijetnjom uskraćivanja milijarde dolara zajma toj zemlji. U vrijeme otpuštanja, taj tužitelj je pratio slučaj Huntera Bidena.

Bila je to vanjskopolitička uloga koju je Joseph R. Biden Jr. s oduševljenjem prihvatio tijekom svog potpredsjedništva: zastrašivanje ukrajinske zloglasno korumpirane vlade da pročisti svoje redove. A jedan od njegovih najupečatljivijih pothvata dogodio se na putu u Kiev u ožujku 2016. godine, kad je zaprijetio da će uskratiti jamstvo Sjedinjenih Državama za zajam u iznosu od milijardu dolara ako ukrajinski vođe ne otpuste glavnog tužitelja te zemlje, koji je bio optužen da je zatvorio oči na korupciju u vlastitom uredu i među političkom elitom.

Kampanja pritiska je uspjela. Ukrajinski parlament je ubrzo nakon toga izglasao smjenu glavnog tužitelja, koji je dugo bio meta drugih zapadnih zemalja i međunarodnih zajmodavaca.

Među onima koji su također imali udjela u ishodu bio je Hunter Biden, mlađi sin gosp. Bidena, koji je u to vrijeme bio u upravnom odboru energetske kompanije u vlasništvu ukrajinskog oligarha, koji se našao metom otpuštenog glavnog tužitelja.

Njihov razgovor možete u cijelosti pročitati u nastavku.

Unclassified Call Record – … by Katie Pavlich on Scribd