Politika neintervencionizma našla svoj dom na Fox News-u

Scott Greer

Screenshot/Fox News

Napad predsjednika Trumpa na režim sirijskog predsjednika Bashar al-Assada u petak navečer nije zaradio univerzalne pohvale njegovih najglasnijih pristalica.

Otkako je prošli tjedan Trump istaknuo da će izvršiti odmazdu zbog poslijednjeg napada kemijskim oružjem, koje je pripisano snagama režima, suočio se s intenzivnim kritikama od mnogih s desne političke strane.

Puno njih došlo je od izvora koji su se uvijek protivili intervenciji u Siriji, poput InfoWars-a i Mike Cernovicha. Ono što je najzanimljivije je to što je Trumpova odluka bila oštro kritizirana od strane prominentnih glasova s njegovog omiljenog kanala.

Dvoje voditelja u udarno vrijeme na Fox News, izrazili su svoj skepticizam prema napadu. Tucker Carlson proveo je većinu tjedna opisujući ideju o napadu kao izdaju Trumpovih obećanja u njegovoj “America First” (Amerika na prvom mjestu – op. a.) kampanji.

“Rušenje Assadovog režima izazvao bi kaos u Siriji”, izjavio je prošli ponedjeljak suosnivač Daily Callera u svom programu u 20:00 sati. “Tisuće ljudi bi izgubilo život i vjerojatno bi svjedočili genocidu prema jednoj od posljednjih kršćanskih zajednica na Bliskom istoku. I moramo se brinuti o tome. Naravno, neki od mrtvih bi bili i američki vojnici. Novi rat bi nas koštao desetke milijardi dolara.”

Tuckerovom skeptičkom pogledu prema sirijskog intervenciji pridružila se Laura Ingraham. Dok su izvješća u petak navečer bila filtrirana, a američke rakete padale na Siriju, Ingraham se pitala što je svrha tih napada.

“Valjda postoji osjećaj da radite pravu stvar pošto se tamo trenutno dešavaju grozne stvari. Ali što stvarno želimo noćas postići u Siriji? To nije razlog zbog koje je Trump izabran”, rekla je u svom programu u 22:00.

Ingraham je vodila bitku s bivšim članom Trumpove administracije Sebastianom Gorkom oko neophodnosti napada. U jednom trenutku, nasmijala se Gorki radi njegove izjave da američki “osnivački dokumenti” zahtijevaju napad na Assada.

“Mislim da možemo izvući citate očeva nacije što se tiče uplitanja u strane poslove”, rekla je voditeljica Fox News-a neraspoloženom Gorki.

Carlsonu i Ingraham se u kritici također pridružila dopisnica Fox News-a Tomi Lahren. Lahren je iznenadila kritičkim odnosom, s obzirom na to da je izražavala potporu gotovo svim Trumpovim akcijama otkad je postao predsjednik. I Carlson i Ingraham znali su u nekoliko navrata kritizirati predsjednika prije ovog napada na Siriju.

U četvrtak, Lahren je objavila video monolog za Fox u kojem je snažno osudila napad na Assada.

“Koliko puta ćemo staviti prste u vatru prije nego što shvatimo da širenje demokracije na Bliskom istoku NE radi?”, pitala je Lahren. “Koliko puta moramo pokušati odabrati pobjednike i gubitnike u građanskim i plemenskim ratovima koje NE razumijemo?”

Mlada konzervativka nagovarala je Trumpa da povuče trupe iz Sirije rekavši da se “borba za naše interese ne vodi tamo”. Ponovila je svoje protivljenje intervenciji nakon što je u petak navečer Trump udario na Assada tweetom: “Amerikanci ne bi trebali umirati boreći se u ratu koji NIJE NAŠ DA SE BORIMO”.

Česta gošća Fox-a Ann Coulter još je jedna od istaknutih zagovornika Trumpa koja je izgrdila predsjednika zbog napada na Assada. Coulter je bila poznata po tome da je zagovarala rat u Iraku, ali čini se da sada naginje prema neintervencijskoj strani.

Bilo bi nezamislivo da u vrijeme Georgea W. Busha Fox-ove udarne voditeljske snage kritiziraju republikanskog predsjednika radi uporabe vojne sile. Postojala bi neograničena potpora, a voditelji bi izazivali patriotizam svakog tko se ne bi slagao s odlukom predsjednika.

Sean Hannity, jedan od tih prominentnih voditelja iz tih dana, u potpunosti podržava Trumpovu akciju. Također i bivša zvijezda Fox-a, Bill O’Reilly, druga televizijska veličina tog desetljeća.

Glavna struja desnice daleko je od vremena kad su vikali “ove boje ne trče!” skepticima vojne intervencije. Ron Paul je bio izgnanik 2008. i 2012. zbog svojih vanjskopolitičkih stavova i osuđen od strane svih republikanskih predsjedničkih kandidata zbog tih stajališta.

Sada možete čuti vanjskopolitičke stavove tipa Paula svakog tjedna na “Tucker Carlson Tonight”.

Neintervencionizam ne dominira nužno desnicom, jer “sokolovi” (militantne, ratoborne osobe – op. a.) i dalje nalaze dom na Fox-u i u Bijeloj kući. Ali taj pogled danas ima puno veći utjecaj na američku desnicu nego je to bio slučaj u nedavnoj prošlosti.

Glavni razlog tome je osoba koja je pokrenula napad na Siriju. Trump je pobijedio na izborima za republikanskog kandidata s vanjskopolitičkim programom “America First”, onim koji bi izbjegao “izgradnje nacija” Bushove ere i bio pragmatičniji u svom odnosu prema svijetu. Čak je tvrdio da je Bush lagao kako bi Ameriku uveo u irački rat – izjava koja bi ga učinila neprijateljem tjedna na Fox News-u 2006. godine. U 2016., to mu je pomoglo da osvoji republikansku nominaciju.

Kritika Trupove militarističke vanjske politike – argumentirane pod plaštem “America First” i dostavljena u ratobornom govoru – učinila je neintervencionizam privlačniji republikanskim glasačima. Prosječni republikanci svjedočili su dvjema katastrofalnim intervencijama u Iraku i Libiji i bili su voljni dati svoj glas nekome tko je obećao promjenu.

Predsjednik ne prima puno pohvala za svoj posljednji napad, što je u potpunosti suprotno reakcijama na prošlogodišnji napad, kad su gorljivi liberali entuzijastično reagirali prema predsjedniku i njegovoj odluci da bombardira Siriju. Trump više ne smije promijeniti kanal i ignorirati svoje ljute pristaše koji ga konstantno podsjećaju na obećanja iz kampanje.

Trump je možda neintervencionizam učinio glavnom strujom, ali sad je neovisan o predsjedniku. I ovdje je da ostane.