Uspon Kine: Crveni zmaj nadmašio SAD kao dominantni izvoznik

Jose Nino

Slika koja kruži Twitterom prikazuje infografiku dominacije kineskog izvoza tijekom gotovo 20 godina. Ova slika potekla je iz članka Liz Faunce objavljenog u Financial Timesu.

Prva slika, koja prikazuje kartu američke i kineske sfere utjecaja, imala je SAD kao dominantnog izvoznika 2000. godine. Uz nekoliko izuzetaka, SAD dominira izvoznim tržištima u svim regijama svijeta.

Ali kad je Kina 2001. godine ušla u Svjetsku trgovinsku organizaciju, čitava igra se promijenila.

Kina je danas glavni izvoznik na svjetskoj sceni te dominira na svakom kontinentu s iznimkom Sjeverne Amerike. Interesantno, Južnom Amerikom, s izuzetkom Ekvadora i Kolumbije, također dominira kineski izvoz.

“Jasno je da je Kina profitirala od svog članstva u WTO, proces koji je započeo 1990-ih kad je Bill Clinton otvorio put za to”, izjavio je Thomas Costerg, ekonomist Pictet Wealth menadžmenta. Costergov tim prikupio je podatke temeljene na IMF-ovoj bazi podataka Smjera trgovinske statistike.

Costerg je dodao: “Postali su članovi 2001. godine i Kina je postala ova masivna proizvodna i izvozna sila u posljednjih 20 godina.” Međutim, postoji razlog za vjerovanje da trgovinska dominacija Kine ne može potrajati još dugo.




Costerg tvrdi da bi se Kina mogla suočiti s većom konkurencijom za robu male vrijednosti u vidu zemalja poput Vijetnama i tekstilnih izvoznika iz Južne Azije. To zvuči kao podsjetnik sve većeg utjecaja Kine na svjetskoj pozornici.

Dok se Washington odlučuje za pokretanje beskonačnih ratova na Bliskom istoku, Kina koristi meku moć kako bi putem trgovinskih sporazuma i ekonomske snage zadobila masivne sfere utjecaja širom svijeta.

S izborom Donalda Trumpa, koji je vodio kampanju na platformi koja je isticala jednake uvjete trgovine s Kinom, mnogi se sad bude suočeni s malignom prirodom kineske države.

S obzirom na svoju povijest autoritarizma, Kina bi se kao unipolarna sila mogla pokazati opasnom za slobodu na međunarodnoj razini.

Ovih sljedećih nekoliko desetljeća bit će presudno u određivanju uloge koju će Kina imati na međunarodnoj sceni.

Ako američki zakonodavci neće biti oprezni, 21. stoljeće će biti kinesko, što nije dobar znak za ljudske slobode.