Anketa: Većina Nijemaca želi napustiti tradiciju božićnih lampica u korist ‘borbe protiv klimatskih promjena’

Arthur Lyons

Nova anketa otkrila je da većina Nijemaca odobrava smanjivanje ili potpuno napuštanje božićnih lampica kako bi se pomoglo u borbi protiv klimatskih promjena.

Anketa, koji je proveo YouGov, otkrila je da 57 posto anketiranih Nijemaca podržava ograničavanje i prestanak korištenja božićnih lampica zbog zabrinutosti oko okoliša, izvješćuje Deutsche Welle.

Među anketiranima, 11 posto je reklo da ove godine uopće neće imati božićne lampice zbog borbe protiv klimatskih promjena. Još 10 posto njih izjavilo je da bi ukinuli tu tradiciju u budućnosti, dok je 35 posto reklo da gašenje božićnih lampica za njih jednostavno nije opcija.




Na pitanje vjeruju li Nijemci da bi na javnim zgradama i na ulicama trebalo biti manje svjetla, mišljenja su bila podijeljena, s 44 posto njih koji su bili za, a 44 posto protiv. Samo 12 posto izjavilo je da ne zna.

Njemačka zasigurno nije sama u odustajanju od dugogodišnjih tradicija. I u drugim zemljama Zapada, poput Britanije i Sjedinjenih Država, jednostavan čin poput čestitanja Sretnog Božića sad se naširoko smatra činom agresije protiv ljudi iz drugih kultura.