SPENCER: Još jedan Božić u doba džihada

Robert Spencer

Tlačenje kršćana u muslimanskim zemljama i ugođavanje muslimanima u post-kršćanskim zemljama.

Pred nama je još jedan Božić, a priča je već poznata: u muslimanskim zemljama, kršćani su potlačeni i u stalnoj opasnosti od nasilnih džihadskih napada. A u zemljama svojedobno poznatima kao kršćanski svijet, kršćani svojevoljno odustaju od vlastitih tradicija i običaja kako bi umirili i ugodili muslimanima.

Uzmite, na primjer, najmnogoljudniju svjetsku muslimansku naciju, Indoneziju. U šerijatskoj provinciji Aceh, kršćani se “pripremaju proslaviti Božić u improviziranim šatorima u džungli”, izvijestio je BBC u ponedjeljak. Zašto? Jer su “prije četiri godine njihove crkve uništile islamističke osvetničke skupine i policija”, a “lokalne vlasti ih sprječavaju od njihove obnove”.

Još jedna indonezijska provincija, Zapadna Sumatra, “zabranila je kršćanima slavljenje Božića u privatnim domovima… Ove godine, vlasti su zabranile kršćanima održavanje bogoslužja i božićne proslave u Sungai Tambangu, upravnoj jedinici Sijunjung te Jorong Kampung Baru, upravnoj jedinici Dharmasraya u Zapadnoj Sumatri”. Indonežanin po imenu Sudarto, koji je ravnatelj Centra za studija između zajednica, objasnio je: “Oni nisu dobili dozvole od lokalnih vlasti jer su božićno slavlje i bogoslužje održali u kući jednog od uključenih kršćana. Lokalna vlada je tvrdila da situacija nije korisna. To traje već dulje vrijeme, do sad su u tišini držali bogoslužje u kući jednog vjernika, no u nekoliko su navrata podnijeli zahtjev za dozvolom. Ipak, dozvolu za proslavu Božića nikada nisu dobili.”

To nije sve: “Kuća u kojoj su obavljali bogoslužje je svojedobno početkom 2000-ih spaljena do temelja zbog otpora stanovnika.”

Anti-kršćanski sentiment je u Indoneziji toliko raširen da je indonezijski predsjednik Joko Widodo smatrao potrebnim upozoriti muslimane protiv počinjenja nasilja nad kršćanima za Božić. Gotovo 200.000 policijskih službenika raspoređeno je kako bi se zaštitili kršćani u naciji.




U međuvremenu, u Australiji, prema 3aw.com, “bračni par je ostavljen i ostao bez novca nakon što ih je vozač kojeg su unajmili odbio povesti jer su imali božićnu šunku… Oni su pozvali Uber, ali dok su se približavali vozilu, vozač im je rekao da je vožnja otkazana.” Zašto? “Vozač je rekao paru da će ih neće odvesti kući sa šunkom jer je musliman.” No, Uber je zasigurno otpustio ili disciplinirao ovog supremacističkog klauna, zar ne? Ne. U stvari, Uber je paru naplatio otkazanu vožnju.

U Engleskoj, izvješćuje Mail on Sunday, “djeci u osnovnoj školi rečeno je da ne pjevaju riječ ‘Gospodin’ u božićnoj pjesmi Away In Manger — kako bi se mogli pridružiti učenici svih vjera… Djeci u osnovnoj školi Whitehall u Chingfordu, Essexu, također je rečeno da pjevaju prerađene verzije dviju modernih himni tijekom posjeta božićnoj službi i predstavi Isusovog rođenja u obližnoj crkvi u utorak. Riječi ‘Isus spasitelj’ u pjesmi Love Shone Down zamijenjene su s ‘Isus dijete’, dok su riječi ‘novi Kralj je danas rođen’ u pjesmi Come And Join The Celebration zamijenjene s ‘dijete je danas rođeno’.”

Zašto? Učiteljica osnovne škole Whitehall Zakia Khatun objasnila je da nije željela da se učenici drugih vjera osjećaju “isključenima”. Ona je “branila svoju odluku, inzistirajući da je škola inkluzivna svoj djeci i tvrdila da prošle godine najmanje 60 djece nije prisustvovalo božićnoj službi i predstavi u crkvi Sv. Petra i sv. Pavla u Chingfordu zbog svojih vjerskih uvjerenja.”

Britanija je stoljećima bila dom ne-kršćanima i oni se nikad nisu bunili u vezi božićnih pjesama. Postoji samo jedna skupina u Britaniji koja bi mogla prigovoriti nazivanju Isusa “Gospodinom”, a za tu skupinu je malo vjerojatno da će prisustvovati božićnoj predstavi sad kad je ta riječ uklonjena, pošto se cijela ideja slavlja Isusova rođenja temelji na sad-neizgovorivoj tituli.

Jedna majka je primijetila: “Da je on samo maleni dječak po imenu Isus, ne bi uopće postojalo slavlja. On je naš Gospodin i Spasitelj i Kralj svih kraljeva — to je čitava poanta. To je također i tradicija — oduzimaju nam tradicije ove zemlje.”

Da.

A u Njemačkoj, muslimanka koja podržava Islamsku državu (ISIS), “započela je svoju obuku kao vozačica kamiona pod pokroviteljstvom Zavoda za zapošljavanje, gdje se također istaknula zbog svojih radikalnih izjava. Tijekom obuke u vožnji, na pitanje svog učitelja kamo zapravo želi ići, navodno je odgovorila: ‘Idem na slijedeću božićnu tržnicu.'” Božićne tržnice u Europi su u više navrata bile metom džihadskih masakra.

Ništa od ovog nije novo ili iznenađujuće. To je samo još jedan Božić u doba džihada.