MICHAELS & EBELL: Australske požare uzrokovali su ljudi, a ne klimatske promjene

Patrick Michaels & Myron Ebell

Alarmisti su na brzinu okrivili klimatske promjene za nedavne užasne požare u Australiji i Kaliforniji. Iako ljudske akcije snose veliki dio krivice za ovakve razmjere ove tekuće tragedije, razlog su primarno loše politike upravljanja, a ne grozne klimatske promjene. Vladine odluke, napravljene pod pritiskom environmentalističkih skupina, pretvorile su ono što bi u pravilu bili veliki požari u paklene buktinje.

Sličnosti između australskih i kalifornijskih politika, vegetacije i klime, oduvijek su bile upečatljive. Oba mjesta su fantastično lijepa, krajnje lijeva i politički zelena. Na oba mjesta ljudi vole živjeti oko vegentacije koja svake godine postane dovoljno suha da se zapali do neba — sa ili bez klimatskih promjena.

To je zahvaljujući relativno kratkim kišnim sezonama koje okružuje savršeno vrijeme za boravak na plaži. Mjesta su spektakularno zelena kad kiši i žutosmeđe boje kad kiše prestanu. Kad su oborine velike, kao što je to bio slučaj posljednjih godina u Australiji, vegetacija postaje još gušća i tako osigurava još više goriva za požare.

U isto vrijeme, naša kultura obožavanja vegetacije militantno je protiv namjernog spaljivanja stvari. U Kaliforniji, ovi “propisani” požari su danas uvelike zabranjeni (pošto spaljivanje otpušta onaj grozni ugljični dioksid), osiguravajući tako da katastrofa uvijek vreba iza ugla. Isto vrijedi i za Australiju, gdje je dopušteno spaljivanje, ali ni približno u dovoljnim razmjerima.

Upravitelji područja, kao i lokalni stanovnici, odavno su znali da će, osim ako ga namjerno ne spalimo prije nego vegetacija postane pregusta, ona spaliti nas, naše domove i, tragično, naše gradove. To možete vidjeti u ovom zastrašujućem videu obitelji koja bježi od Camp požara u Kaliforniji 2018. godine, gdje je ogromna količina goriva koje leži na zemlji više nego bolno očita.

Australija je već godinama spremna eksplodirati. David Packham, bivši čelnik australskog Nacionalnog centra za istraživanje ruralnih požara, upozorio je u članku za Age 2015. godine da je razina požarnog goriva porasla na njegove najopasnije razine u nekoliko tisuća godina. Primijetio je da je to rezultat “krivo usmjerene zelene ideologije”.




Nadalje, bilo koji sustavni signal klimatskih promjena u australskim (i kalifornijskim) oborinama vrlo je teško otkriti zahvaljujući golemim varijacijama iz godine u godinu. To je očigledno vidljivo u zapisima australskih oborina u posljednjih 120 fodina koje je u zadivljujućoj grafici nedavno objavio Jim Steele, nekadašniji upravitelj terenskog kampusa Sierra Nevada na Sveučilištu San Francisco State.

Isto vrijedi i za kalifornijske oborine, koje možemo pratiti sve do 1895. godine, gdje podaci Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere ne pokazuju nikakve sustavne promjene. Bila je jedna super sušna godina, 2013. Takva singularnost očigledno je vrijeme, a ne klima.

U Australiji je 1962. godine u provinciji Zapadne Australije došlo do velikog požara, što je dovelo do višedesetljetne kampanje intenzivnog propisanog spaljivanja. Na svom vrhuncu, od 1963. do oko 1975. godine, vrlo malo je bilo spaljeno u požarima, ali što je više pritisaka dolazilo na suzbijanje ove prakse, to je više i više Zapadna Australija gorjela, kao što se dramatično može vidjeti na ovoj grafici.

Desetljeća namjernih politika dovela su do tragičnog Camp požara u Kaliforniji i ostalih katastrofa. Te politike uključuju drastično smanjenje sječe drveća u nacionalnim šumama (u Kaliforniji je više 45% zemljišta u saveznom vlasništvu), gore spomenute politike suzbijanja požara i značajna smanjenja ispaše stoke na saveznim zemljištima. Dodatna sličnost je u tome što kalifornijske šume čestara i australske šume eukaliptusa izgaraju izuzetno vruće zbog aromatičnih ugljikovodika koje oba izlučuju. Mig: Ako dobro miriše, pakleno će gorjeti.

Nadalje, ogromni dijelovi prirodne kalifornijske vegetacije zamijenjeni su, pričekajte, australskim eukaliptusom, koji je uvelike pojačao vatrenu stihiju u Istočnom zaljevu 1991. godine koja je ubila 25 osoba i, prema Državnom radiju, spalila na tisuće njihovih domova.

Sve ovo pokazuje da ljudsko (pogrešno) upravljanje zasjenjuje bilo koje učinke klimatskih promjena na požare. A što se tiče Kalifornije, Clifford Mass sa Sveučilišta Washington uvjerljivo je demonstrirao da bi globalno zatopljenje zapravo trebalo smanjiti, a ne povećati, učestalost uvjeta koji dovode do katastrofalnih požara.

Alarmističkim zelenima vrlo je prikladno okrivljavati požare u Australiji i Kaliforniji na globalno zatopljenje. U stvarnosti, krivci su politike koje oni sami zagovaraju.

Myron Ebell je direktor Centra za energiju i okoliš Instituta Competitive Enterprise, u kojem je Patrick J. Michaels viši suradnik.