BUCHANAN: Generalna proba za opoziv

Patrick J. Buchanan

Imenovanje suca Bretta Kavanaugha na Vrhovni sud odobreno je u petak glasanjem 11-10 po stranačkoj liniji u senatskom Odboru za pravosuđe. Ipak, njegovo potvrđivanje nije zajamčeno.

Senator Jeff Flake, republikanac iz Arizone, zahtijevao je i dobio za svoj glas jednotjednu odgodu. A republikanski Senat je pristao na zahtjeve demokrata za novom FBI istragom svih vjerodostojnih optužbi za seksualno zlostavljanje protiv suca.

Nevjerojatno. S četvrt stoljeća u javnoj službi, Kavanaugh je prošao šest FBI-ovih terenskih istraga. Nisu pronašli ništa slično ovim optužbama za seksualne prijestupe koje su podignute protiv njega u ova posljednja dva tjedna.

U njegovih 30 sati javnog svjedočenja pred pravosudnim odborom prije ovog četvrtka, niti jedan senator nije pokrenuo pitanje nedoličnog seksualnog ponašanja.

Ali, ukoliko Brett Kavanaugh bude uzdignut na Vrhovni sud, to će biti zahvaljujući tome što je, u svom posljednjem nastupu, potrgao skriptu koja mu je dodijeljena. Stavio je po strani svoje ponašanje suca kako bi se borio za svoje uvaženo ime sa strašću i pravedničkim bijesom nevinog i dobrog čovjeka kakvim se smatra.

Pretvorio je inkviziciju na svoj karakter i svoje tinejdžersko ponašanje u vatrenu optužnicu demokratske manjine zbog svega što je radila njegovom ugledu i obitelji.

Umjesto da igra ulogu pokajnika, Kavanaugh je učinio ono što je Clarence Thomas učinio 30 godina prije. Napao je karakter, ponašanje i motive svojih demokratskih optužitelja.

I je li sudac govorio istinu? Uz nekoliko iznimaka, svih četiri tuceta senatskih demokrata bila su odlučna poraziti ga, čak i ako je to zahtijevalo njegovo potpuno uništenje.

Odbacili su Bretta Kavanaugha istog dana kada je nominiran.

Zašto? Zbog toga što je sudac konzervativan i katolik, stoga je nepouzdani glas u održavanju presude Roe protiv Wadea, odluke iz 1973. godine koja je u Ustavu otkrila skriveno pravo žena da pobace svoje nerođeno dijete.

Presuda na suca je u srcima i umovima njegovih neprijatelja izrečena istog trenutka kada je dobio nominaciju. Osudili su ga prije no što su ga upoznali. I jednom kad je njegova sudbina bila zapečaćena, jedino preostalo pitanje bilo je gdje pronaći prljavštinu kojom bi ga mogli zakopati i na koji način to učiniti da izgleda kao da su Kavanaughu omogućili pravedno saslušanje.

Samo usporedite kako je Kavanaugh, koji je desetljećima uzorno služio svojoj zemlji, bio tretiran u četvrtak, a kako se postupalo s dr. Christinom Blasey Ford.

Fordovu je uljudno dočekao predsjednik Odbora, senator Chuck Grassley. Niti jedan republikanski senator joj nije postavio pitanje. Rachel Mitchell, tužiteljica specijalizirana za seksualne zločine dovedena iz Arizone, ispitivala ju je kao da je 15-godišnja djevojčica koja je upravo bila napadnuta, a ne 51-godišnja žena čije su neutemeljene optužbe dizajnirane ne samo da poraze nominaciju za Vrhovni sud, već da unište karijeru, obitelj i budućnost saveznog suca.

Nakon svakih pet minuta ljubaznog ispitivanja Mitchell, demokratski senatori izmjenjivali su se hvaleći Fordinu hrabrost, srčanost i junaštvo što se udostojila pojaviti.

Fordino svjedočanstvo o onome što je rekla da se dogodilo 1982. godine, činilo se vjerodostojnim i uvjerljivim. Ipak, dopuštajući da se njezina optužba za pokušaj silovanja ne ospori teškim i temeljitim unakrsnim ispitivanjem, s obzirom na ogroman ulog, senatori su zanemarili svoju senatsku dužnost.

Razmotrite ovo. Ford se ne sjeća kako je došla na zabavu na kojoj se je navodni napad dogodio. Ne zna gdje je zabava održana. Ne sjeća se kako je stigla kući.

Nitko od četvorice ostalih osoba, za koje je navela da su bili na zabavi, ne sjeća se da je bilo prisutno. Njezina najbolja prijateljica, koju je očito ostavila kao usamljenu ženu u kući s parom pijanih silovatelja, ne sjeća se takve zabave. Niti se ne sjeća da je ikad upoznala Kavanaugha.

Razmotrite ostale optužbe podignute protiv Kavanaugha u posljednja dva tjedna: izlagao se pred licem brucošice u studentskom domu na Yaleu. Sudjelovao je u srednjoj školi u nizu od najmanje 10 zabava na kojima je redovita navika bilo grupno silovanje pijanih i drogiranih žena, s dječacima koji su u redovima čekali ispred spavaonica.

U šest dosadašnjih FBI-ovih pozadinskih istraživanja Kavanaugha, intervjuiranja bezbrojnih prijatelja i vršnjaka iz srednjoškolskih dana, niti jedno od ovih divljih i krivičnih ponašanja iz ranih 80-ih nije spomenuto.

“Ovo je najneetičniji komad prijevare od kad sam u politici”, rekao je senator Lindsay Graham, “nadam se da će Amerikanci prozreti ovu šaradu”.

I bolje im je da to učine. Jer je Kavanaugh predznak, ukoliko demokrati preuzmu kontrolu nad Kongresom u studenom, onoga što će uslijediti. Napad na Kavanaugha, pretvaranje čovjeka poznatog po svom integritetu u mladog Jacka Trbosjeka u samo 10 dana, je scenarij onoga što je planirano za Trumpa.

Linčovanje Kavanaugha je generalna proba za opoziv Donalda Trumpa. A najbolji način za borbu protiv opoziva je način na koji se sudac borio u četvrtak.

U svojoj obrani, napadnite i svoje zlonamjerne optužitelje.