Trump potpisao prvu fazu ‘povijesnog trgovinskog sporazuma’ s Kinom

Daily Wire

Predsjednik Donald Trump potpisao je u srijedu prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom koji deeskalira tekući trgovinski rat između dvije najmoćnije svjetske trgovine.

“Pakt je namijenjen otvaranju kineskih tržišta više američkih kompanija, povećanju izvoza poljoprivrednih i energetskih proizvoda i pružanju veće zaštite američkoj tehnologiji i poslovnim tajnama. Kina se obvezala da će kupiti dodatnih 200 milijardi dolara američke robe i usluga do 2021. godine i očekuje se da će smanjiti neke od tarifa koje je stavila na američke proizvode”, izvijestio je New York Times. “Sporazum predstavlja značajnu prekretnicu u američkoj trgovinskoj politici i vrstama slobodno-trgovinskih sporazuma koje Sjedinjene Države obično podržavaju. Umjesto snižavanja tarifa i ostalih ekonomskih barijera kako bi dozvolio protok robe i usluga u svrhu zadovoljavanja potražnje na tržištu, ovaj sporazum ostavlja rekordne razine tarifa i prisiljava Kinu na kupnju određenih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara unutar dvije godine.”

Na ceremoniji potpisivanja u Bijeloj kući, Trump je izjavio: “Izuzetno cijenimo što ste nam se pridružili na ovom događaju u Bijeloj kući, ovo je važan i izvanredan događaj.”




“Danas smo napravili izuzetno važan korak, onaj koji nikad prije nije bio napravljen s Kinom, prema budućnosti poštene i recipročne trgovine dok potpisujemo prvu fazu povijesnog trgovinskog dogovora Sjedinjenih Država i Kine”, nastavio je Trump. “Zajedno ispravljamo nepravde prošlosti i pružamo budućnost ekonomskoj pravdi i sigurnosti za američke radnike, poljoprivrednike i obitelji.”

Bijela kuća objavila je neke od detalja sporazuma, između ostalog:

  • Ovaj će sporazum pomoći izjednačiti uvjete natječaja za američke inovatore.
  • Kina se prvi put u bilo kojem trgovinskom sporazumu složila da će prekinuti svoju praksu prisiljavanja stranih kompanija da prenesu tehnologiju na kineske tvrtke kako bi stekle pristup tržištu.
  • Kina će se pozabaviti brojnim dugogodišnjim pitanjima intelektualnog vlasništva na području poslovnih tajni, zaštitnih znakova, primjenjivanja zakona protiv pirata i krivotvorene robe i još mnogo toga.