Grčka vlada podigla 1,5 metara visoke betonske blokove za obranu Europe od migranata

Remix News

Grčke snage su, u onome što izgleda kao priprema za oružani sukob, postavile masivne betonske blokove, podigle dodatnu bodljikavu žicu i iskopale rovove na ključnim graničnim prijelazima na grčko-turskoj granici u nastojanju odvraćanja migranata od prelaska.

U jedinstvenom preokretu u odnosu na grčki odgovor na migrantsku krizu 2015. godine, kad je tadašnja koalicija radikalne ljevice Syriza dozvolila migrantima slobodni prolazak kroz zemlju u ostatak Europe, čini se kako je nova konzervativna Grčka vlada ozbiljno shvatila svoju oznaku “štita Europe”, koju je toj državi dodijelila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na početku izbijanja nove migrantske krize.

Turska novinska agencija Anadolu izvijestila je o novom razvoju događaja, izvijestivši kako je “Grčka u petak postavila 1,5-metarske betonske blokove na svoj granični prijelaz Kastanies u svrhu zaustavljanja ulaska azilanata.”

Video postavljanja blokova ispred migranata koji gledaju s druge strane demonstrira grčko prkošenje pozivima turskog predsjednika Erdogana da Grčka otvori svoju granicu.

“Ovo je moj prijedlog Grčkoj: otvorite vrata. Ovi ljudi neće ostati trajno u Grčkoj i pustite ih da prođu u druge zemlje Europe”, rekao je Erdogan nakon odlaska sa sastanka za rješavanje migrantske krize u Bruxellesu početkom prošlog tjedna koji je završio neuspješno.

Turska je postavila niz zahtjeva prije nego će razmotriti zatvaranje granice migrantima, uključujući omogućavanje putovanja bez viza za 80 milijuna turskih državljana u Europu.

“Sve dok se opipljivo ne ispune sva turska očekivanja, uključujući slobodno kretanje, ažuriranje carinske unije i financijske pomoći, nastavit ćemo provoditi ovu praksu na našim granicama”, rekao je Erdogan u četvrtak u televizijskom govoru.




Anketa provedena u Grčkoj samo je pojačala odlučnost grčke vlade, budući da je 76 posto grčkih građana izjavilo da podržava reakciju konzervativne vlade na graničnu krizu, navodi Prome Thema.

Grčka je optužila turske snage da djeluju zajedno s migrantima u napadima na grčke sigurnosne snage, uključujući pružanje suzavca migrantima koji koriste protiv grčke policije.

Čini se kako je turska policija otišla i korak dalje te aktivno ispalila suzavac na grčke sigurnosne snage, prema videu koji je objavio Associated Press. Prema Greek City Times, grčka policija odgovorila je postavljanjem velikih vjetroturbina duž granice kako bi odvratila suzavac i dim natrag na tursku stranu.

Turski vojni zrakoplovi također su vršili prelijetanja na grčko-turskoj granici, a turske specijalne snage optužene su za ispaljivanje bojeve municije u smjeru grčke policije.

U četvrtak su na društvenim medijima naširoko dijeljeni video snimci migranata koji bacaju Molotovljeve koktele prema policiji i pale vatru duž granice.