Jedan jedini somalijski migrant košta Finsku gotovo milijuna eura tijekom života

Emma R.

Screenshot: YouTube

Pionirsko istraživanje think tank centra Suomen Perusta povezanog s Finns strankom, procijenilo je troškove života iračkih i somalijskih migranata, koji čine najveće skupine takozvane “humanitarne imigracije” u Finsku, prenosi Sputnik News.

Koristeći vladine statistike, Suomen Perusta izračunao je da se očekuje kako će prosječni irački migrant u dobi od 20 do 24 godine koštati Finsku 690.000 eura (783,000 dolara).

Somalijski migrant iste dobi još je skuplji i procjenjuje se da će opteretiti finsku državu 951.000 eura (1,08 milijuna dolara) tijekom svog života. Ako su uključena pitanja vezana uz djecu, troškovi rastu na 844.000 € (957.000 USD) i 1.343.000 € (1,5 milijuna USD). Radi usporedbe, referentna srednja vrijednost domaćih Finaca bila je 0 eura.

Za drugu generaciju migranata, koji su odrasli u Finskoj, utvrđeno je da je stopa socijalne i ekonomske isključenosti i dohodovne potpore 6-8 puta veća od domaćih mladih Finaca, unatoč činjenici što su stekli osnovno obrazovanje u Finskoj.

Ukupno 49 posto i 50 posto 22-godišnjih iračkim i somalijskih migranata prima dohodovnu potporu, u odnosu na 11 posto njihovih finskih vršnjaka, navodi se u izvješću.

Kako navodi studija, autori nisu uzeli u obzir sve moguće fiskalne učinke u svojoj studiji. Da su ti “nestali” predmeti također uključeni, tvrde da bi učinci bili još negativniji.

Neki od njih mogu uključivati niže doprinose za starosne mirovine, neizravne troškove integracije i veće troškove zdravstvenih usluga zbog čimbenika kao što su potreba za prijevodom.

Sa stajališta finskih javnih financija, zaključili su autori, novi migranti ne bi smjeli biti dobrodošli u Finsku ako su očekivani učinci životnog ciklusa negativni.

“Zaključak studije jest da sa stajališta javnih financija Finske nije korisno uzimati migrante rođene u Iraku i Somaliji”, navodi se u izvješću.

Prema Finskom odboru za migracije (Migri), samo prošle godine gotovo 5.000 Iračana i nešto manje od 3.000 Somalijaca koji su zatražili azil dobilo je pozitivnu odluku.

Ako je izračun Suomen Perusta točan, oni će Finsku unazaditi za 3,5 milijardi eura (3,9 milijardi dolara) i 2,9 milijardi eura (2,2 milijarde dolara), izvijestio je list Iltalehti.