Senator predstavio zakon za istragu kineskog ‘prikrivanja’ koronavirusa; zahtijeva da Kina plati štetu

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/Vox

Senator Josh Hawley (R-MO) predstavio je rezoluciju koja poziva na međunarodnu istragu kineskog prikrivanja koronavirusa u Wuhanu tijekom ranih dana epidemije.

U izjavi, Hawley je rekao da Kina “mora svim pogođenim nacijama platiti štetu jer je Kina lagala o širenju virusa.”

“Od prvog dana, Komunistička partija Kine namjerno je lagala svijetu i podrijetlu ove pandemije”, rekao je Hawley. “KPK je bila svjesna stvarnosti ovog virusa još početkom prosinca, ali je naredila laboratorijima uništavanje uzoraka i prisilila liječnike na šutnju. Vrijeme je za međunarodnu istragu o njihovoj ulozi u prikrivanju širenja ove razorne pandemije. KPK mora odgovarati za ono što svijet trenutačno trpi.”

Zastupnica Elise Stefanik (R-NY) predstavila je popratno zakonodavstvo u Zastupničkom domu.

“Komunistička vlada Kine svjesno je uskratila kritične informacije potrebne za suzbijanje širenja COVID-19 i do dana današnjeg nastavlja širiti laži i dezinformacije o podrijetlu smrtonosnog virusa”, izjavila je Stefanik u priopćenju. “Nema nikakve sumnje da je nesavjesna odluka Kine o provođenju složenog prikrivanja širokih i smrtonosnih posljedica koronavirusa dovela do smrti tisuća ljudi, uključujući na stotine Amerikanaca, a ta brojka raste. Ovom se Rezolucijom poziva da Kina pruži kompenzaciju za štetu, gubitak i uništenje koju je njihova arogancija donijela ostatku svijeta. Jednostavno rečeno — Kina mora, i hoće, odgovarati za svoje postupke.




Wall Street Journal je početkom mjeseca istaknuo neke od prikrivanja koje je Kina orkestrirala u prosincu, kad je Wei Guixian, trgovkinja morskim plodovima na wuhanskoj tržnici, 10. siječnja postala jedna od prvih osoba zaraženih virusom.

Journal je izvijestio:

Bilo je to 10. prosinca kad se Wei Guixian, trgovkinja morskim plodovima na gradskoj tržnici Hua’nan, počela osjećati bolesno. Misleći da je lovi prehlada, odšetala se do male lokalne klinike kako bi dobila nekakav tretman i potom se vratila poslu.

Osam dana kasnije, 57-godišnjakinja bila je jedva pri svijesti u bolničkom krevetu, što predstavlja jedan od prvih sumnjivih slučajeva epidemije koronavirusa koja je paralizirala Kinu i zahvatila globalnu ekonomiju. Virus se proširio svijetom i razbolio više od 100.000 ljudi.

Gotovo tri tjedna liječnici su se mučili povezati točke između gđe Wei i ostalih ranih slučajeva, od kojih su mnogi bili prodavači iz Hua’nana. Pacijent za pacijentom prijavljivao je slične simptome, ali mnogi, poput nje, posjetili su male, slabo opremljene klinike i bolnice. Neki su pacijenti negodovali zbog plaćanja snimanja prsa; drugi su, uključujući gđu Wei, odbijali premještenje u veće objekte koji su bili bolje opremljeni za identificiranje zaraznih bolesti.

Kad su liječnici kasno u prosincu napokon ustanovili vezu s Hua’nanom, stavili su gđu Wei i ostale poput nje u karantenu i podigli alarm svojim nadređenima. Ali kineske su ih vlasti spriječile da upozore svoje kolege, a kamoli javnost.

Jedan od prvih liječnika koji su upozorili kineske vlasti kritiziran je zbog “širenja glasina” nakon što je s bivšim kolegom s medicinskog fakulteta podijelio rezultate testova koji su pokazivali da pacijent ima koronavirus. Drugi liječnik je morao napisati samokritizirajuće pismo u kojem je rekao da su njegova upozorenja “imala negativan utjecaj”.

Čak i nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping 7. siječnja osobno naredio dužnosnicima da kontroliraju izbijanje, vlasti su negirale mogućnost širenja s čovjeka na čovjeka — neki liječnici su znali da se to događa krajem prosinca — i nastavili s proslavama kineske lunarne Nove godine koja je uključivala desetke tisuća obitelji u Wuhanu.

Kina je također mjesecima odbijala pomoć Svjetske zdravstvene organizacije i nije dopustila američkom CDC-u (Centru za kontrolu bolesti) ulazak u zemlju kako bi pomogao u obuzdavanju epidemije i istraživanju virusa.

Dokumentarni film Vox-a istaknuo je kako je kineska komunistička vlada također odgovorna za mokre tržnice u zemlji, odakle se vjeruje da je potekao virus.