Statistics Denmark: Svaki dan u prosjeku silovane dvije žene

Christoffer

Novoobjavljeni podaci danske vlade otkrivaju da su silovanja češća nego u bilo koje vrijeme u povijesti te zemlje.

Statistics Denmark, vladina agencija odgovorna za izradu statistika o danskom društvu, nedavno je objavila podatke koji su otkrili da je u prvom tromjesečju 2020. godine ukupno silovano 290 žena. To ispada više od dvije silovane žene svakog dana, izvješćuje Den Korte Avis.

Kako bismo stavili te brojke u perspektivu, ukupni broj prijavljenih silovanja u prvom tromjesečju 2014. godine iznosio je 87. Dakle, između 2014. i 2020. godine, silovanja u Danskoj porasla su alarmantnih 333 posto.




Nažalost, velika većina slučajeva silovanja nikad nije riješena. Međutim, podaci izvučeni iz slučajeva koje je policija riješila pokazali su da su nezapadnjački migranti uvelike prezastupljeni u presudama za silovanje. Na primjer, 2018. godine ukupno je za silovanje osuđeno 69 muškaraca, a od toga je gotovo polovica bila nezapadnjačkog podrijetla.

Treba napomenuti da nezapadnjački migranti čine otprilike 4,4 posto ukupnog stanovništva Danske.

Migranti koji žive u Švedskoj također su izrazito prezastupljeni u zločinima silovanja. Godine 2018., švedska nacionalna televizija SVT izvijestila je o istraživanju koje je otkrilo da je 58 posto osuđenih silovatelja u Švedskoj rođeno u inozemstvu. Osobe rođene u inozemstvu 2017. godine sačinjavale su otprilike 18 posto ukupnog švedskog stanovništva.